Agricultură în județul Dolj: Un fermier încearcă să vândă varza de primăvară cu 80 de bani/kg, dar clienții se lasă așteptați / „Mai stau o săptămână și ceva și bag discul”

varza, Dolj, legume, fermier foto: Facebook/Sorin Moța

Oferta de varză timpurie este una abundentă în această primăvară, după cum rezultă din numărul mare de anunțuri postate pe rețelele de socializare.  Unul dintre anunțuri aparține fermierului doljean Sorin Moța: „Varză de Moțăței, preț 0,80 de bani kg”.

El a precizat pentru G4Food că a cultivat, în câmp, varză timpurie, pe o suprafață de 0,5 ha, estimând recolta la 30 – 40 de tone. 

„Am cules o cantitate mică, pe care am dus-o la un târg de gros din marginea Craiovei, dar merge greu.”

Una dintre explicațiile oferite de fermier este că puterea de cumpărare a clienților a scăzut. Totodată, cantitățile ofertate pe piață, în general, sunt mari, cultivarea masivă în această primăvară fiind stimulată și de succesul pe piață din sezonul anterior: „Anul trecut, a mers varza la piață, s-a vândut bine.”

Sorin Moța îi așteaptă cu sufletul la gură pe comercianți, pe așa-numiții „samsari”, care să cumpere toată cantitatea. La un preț de 0,80 de bani x 30.000 kg, ar rezulta încasări de 24.000 de lei. O sumă importantă, care i-ar permite fermierului să continue cu încredere sezonul agricol. Comercianții se lasă însă așteptați: „Nu vând nici ei, iar dacă nu au vânzări, nu vin la noi, la ferme.”

varza, Dolj, legume, fermier
Sursa foto: Facebook/Sorin Moța

Sorin lucrează cu soția sa și cu un cumnat. Ei nu și-ar permite să petreacă mai multe zile prin piețele de gros din marile orașe, cum este marea piață de gros Pucheni, din sudul Bucureștiului. 

Totodată, Sorin nu este înscris într-o cooperativă agricolă, care ar putea avea succes la vânzare, mai ales în relația cu hypermarketurile sau, mai mult, ar putea face un plan de culturi pentru membri, astfel încât să cultive legume cu mai mare căutare pe piață. Familia Moța cultivă pentru piață varză și pepeni, în câmp deschis. 

„Noi, aici, trăim din agricultură, nu sunt locuri de muncă”, spune el.

Fermierul din comuna Moțăței a spus că va distruge cultura actuală cu discul, ca să pregătească terenul pentru următoarea cultură, de pepeni, dacă, în următoarea săptămână, nu va reuși să vândă cele câteva zeci de tone de varză de primăvară. În fiecare an, el cultivă peste 2 ha cu pepeni, care au mai mare succes pe piață. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *