Crema de zahăr ars este una dintre acele delicii pe care fie le înveți să le faci de mic, stând pe lângă mama sau bunica în bucătărie, fie ai impresia că este foarte greu de făcut și o savurezi doar la restaurant. Dar adevărul este că această prăjitură de casă este foarte simplu de făcut și ingredientele nu costă mult.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Rețeta de bază
Este foarte simplă. Dacă ai zahăr, ouă și lapte în casă, ai deja ingredientele de bază.
Raportul este: 1 ou, 150 ml lapte și 25 g zahăr. Acestea sunt proporțiile de bază pe care le poți adapta în funcție de cât de mari sunt tăvile/formele în care vrei să faci crema. De aici începe combinația de arome: vanilie (esență sau baton), coajă de lămâie sau portocală, cafea, ba chiar și ciocolată sau cocos.
Bineînțeles, nu poate lipsi caramelul/ zahărul ars, care îi dă acea suprafață aurie și aspect spectaculos, unul dintre semnele distinctive ale prăjiturii.
Cum preparăm caramelul
Într-o crăticioară mică, punem zahăr și încălzim la foc mare. Pe măsură ce zahărul se încălzește, începe să se topească și să-și schimbe culoarea. Mare grijă, caramelul poate provoca arsuri serioase.
Nu trebuie să amesteci cu lingura; zahărul se va topi singur. Cel mult, poți mișca puțin crăticioara pentru ca topirea să fie uniformă. Va fi gata când lichidul capătă o culoare de chihlimbar. Ia-l imediat de pe foc (atentie, arde și se arde repede).
Pregătește formele pentru crema de zahăr ars și toarnă puțin caramel în fiecare, rotind forma ca să se acopere uniform pereții. Lasă-l deoparte.
Setează cuptorul la 160º C.
Aromatizarea laptelui
Turnăm laptele într-o crăticioară și îl punem pe foc mediu-scăzut. Adăugăm ingredientul aromatizant: baton de vanilie (tăiat și răzuit) sau coajă de lămâie/portocală. Când laptele ajunge la punctul de fierbere, îl luăm de pe foc înainte de a da în clocot și îl lasăm să se răcească puțin.
Când e călduț, adăugăm zahărul. Dacă am folosit coji întregi de citrice, le scoatem. La fel și batonul de vanilie.
Ouăle
Într-un bol, spargem ouăle și le batem ușor (fără a face spumă), adăugăm laptele cu zahăr (răcit) treptat, amestecând încet. Ai grijă să nu fie fierbinte, altfel ouăle se vor coagula și vei obține o omletă în loc de o prăjitură.
Gătește la bain-marie
Turnăm compoziția printr-o strecurătoare (pentru textură fină) în formele cu zahăr caramelizat. Le punem într-o tavă adâncă.Adăugăm apă fierbinte până la jumătatea formelor.
Băgăm tava la cuptor și o lăsăm cam 35 de minute. Verificăm dacă e gata cu metoda scobitorii— înțepăm prăjitura în mijloc și dacă iese curată, e gata. Scoatem formele cu grijă din apă și le lăsăm să se răcească, apoi le punem la frigider.
Pentru servire, răsturnăm forma pe farfurie și decorăm cu frișcă, frunze de mentă sau zmeură.
Ce ar putea să nu iasă
-
Zahărul ars: Nu amesteca zahărul când faci caramel, doar scutură ușor crăticioara.
-
Când caramelul capătă culoarea de chihlimbar, ia-l de pe foc. Dacă-l arzi, va fi amar.
- Întinde-l repede pe forme căci se va uscat rapid.
- Crema de zahăr ars să facă bule de aer. Acestea apar dacă bați ouăle prea energic sau dacă temperatura de coacere e prea mare.
Ce alte rețete se pot face pornind de la o bază de cremă de zahăr ars
Cremă de cocos (cu lapte condensat și lapte de cocos)
Cremă de portocală (cu suc de portocale)
Cremă de castane (toamna)
Cremă de cafea
Cremă de brânză, stil cheesecake
Cremă de lapte condensat.