Colivă în stil mediteraneean: Rețeta italiană care seamănă cu desertul tradițional românesc / O companie vinde grâu fiert la borcan, servit cu cremă de ricotta

un-desert-care-seamana-cu-coliva-la-pahar-inspirat-de-pastiera-napoletana-il-putem-reproduce-si-in-versiune-romaneasca-fiind-un-preparat-fara-grasimi-si-rece-ideal-vara foto: horecanews.it

Pastiera napolitana este un desert din tradiția napoletană care presupune un înveliș din aluat fraged umplut cu grâu fiert amestecat cu ricotta și arome, de regulă de lămâie. Practic, un fel de tartă umplută cu o compoziție care seamănă cu o colivă. Mai nou, căldura verii aduce cu ea o inovație: eliminând învelișul de aluat și servind grâul la pahar, cu cremă de ricotta deasupra. Nu departe de coliva noastră reelaborată sub formă de desert.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Propunerea vine din partea companiei italiene care produce și vinde de mulți ani grâul gata fiert gata de a fi amestecat cu arome. „Pastiera este un desert atemporal, pentru că este legat de identitatea noastră, de amintiri, de momentele de sărbătoare și de sărbătorile religioase. Vara o putem reinterpreta cu lejeritate, fără a-i trăda esența”, spune Annamaria Chirico, reprezentanta brandului Chirico, potrivit portalului horecanews.it.

Cum putem prepara și servi grâu fiert la pahar, cu cremă de ricotta deasupra

Potrivit acesteia, grâul fiert la pahar, aromatizat și îndulcit, devine desertul ideal pentru un prânz de vară. Suprinde, e ușor pentru că nu are grăsimi, e aromat și e rece. În versiunea italiană, care oglindește preparatul tradițional de la Napoli, se adaugă inițial în pahar un strat de aluat fraged copt separat. Îl putem înlocui cu câteva fursecuri cu unt sau putem pur și simplu sări peste această etapă.

În continuare, adăugăm în pahare grâul fiert și aromatizat pregătit ca pentru colivă. Versiunea italiană la cuptor prevede în plus ouă și ricotta, dar ne putem rezuma la grâu, eliminând ouăle și optând ca ricotta să o transformăm în cremă. Rece și ea, adăugând un strop de zahăr și amestecând rapid până se contopește și obținem o cremă. O adăugăm în pahare, peste grâu. Putem completa, dacă vrem, cu puțină ciocolată rasă sau coajă de lămâie. Și iată desertul ușor al verii, ca un mix cultural între două preparate diferite dar cu multe puncte în comun.

„Grâul fiert, cu textura sa catifelată, reușește să absoarbă și să redea aromele chiar și fără coacerea lui în cuptor, oferind un preparat cremos, perfecte de servit cu lingurița”, o recunoaște chiar și reprezentanța firmei.

Grâul fiert la pahar poate deveni astfel un desert versatil pentru orice ocazie: o propunere pentru brunch, un final elegant pentru o cină pe terasă în răcoarea serii sau o idee creativă pentru un bufet de vară. Un preparat tradițional care se adaptează la modernitate și lasă în urmă conotația funebră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *