Mic dejun tradițional în Lituania: Cheesecake cu varske, o brânză asemănătoare cu cea cottage sau quark / Se servește, de regulă, cu un strat generos de smântână și dulceață

Ingrediente pentru desert ID 136310036 © Koval Nadiya | Dreamstime.com

Cheesecake-ul de mic dejun pe bază de varškė (brânză) este un preparat tradițional din Lituania. Moale, pufos și plin de proteine, acest preparat se servește, de regulă, cu un strat generos de smântână și dulceață, fiind „o modalitate excelentă de a-ți începe ziua”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ce este varske?

Varske, cunoscută și sub denumirea de brânză ciobănească, este un produs lactat tradițional care provine din Lituania și este popular și în alte țări din Europa de Est. Este un tip de brânză proaspătă obținută din lapte închegat, cu o textură asemănătoare cu cea a brânzei cottage sau a brânzei quark. Procesul de producție implică, de obicei, închegarea laptelui cu ajutorul bacteriilor lactice sau al cheagului, ceea ce determină coagularea proteinelor din lapte și formarea de caș, conform Taste of Lithuania.

După formarea cașului, acesta se scurge și se separă de zer, rezultând o brânză cu un gust ușor acrișor și o consistență ce variază de la cremos la sfărâmicios, în funcție de rețetă și de metoda de preparare.

Ingrediente simple, gust bogat

Rețeta clasică de cheesecake lituanian pentru micul dejun presupune ingrediente pe care le găsești în orice bucătărie din Lituania: varske (de preferat cu conținut ridicat de grăsime), ouă, zahăr tos fin (care se dizolvă rapid), lapte, griș, unt topit nesărat, sare și pesmet (sau făină albă pentru uns forma).

Prepararea este la fel de simplă: laptele se încălzește și se combină cu grișul, brânza se trece printr-o sită fină, iar ingredientele se amestecă cu gălbenușurile, untul și sarea. Albușurile bătute spumă cu zahăr se încorporează ușor la final. Compoziția se toarnă într-un vas uns și presărat cu pesmet, apoi se coace 35-40 de minute la 180°C, până devine aurie și ușor crescută.

Cum se servește cheesecake-ul lituanian de mic dejun?

Tradițional, lituanienii mănâncă acest cheesecake la micul dejun sau prânz, cu un strat generos de smântână și dulceață deasupra. Desertul poate fi acompaniat și de compot de fructe, sirop, sos de ciocolată, frișcă, înghețată de vanilie sau fructe proaspete. De asemenea, merge de minune cu fructe fierte, precum perele sau merele.

Preparatul este bogat în proteine și, datorită produselor fermentate folosite la prepararea brânzei, contribuie la un sistem digestiv sănătos. În plus, poate fi personalizat cu stafide aurii, fructe de pădure, coajă de lămâie sau portocală, esență de vanilie sau fulgi de ciocolată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *