Strugurii sunt buni pentru tine? O nutritionistă explică adevărul despre carbohidrați, zahăr și alți nutrienți pe care îi conțin strugurii

Beneficiile strugurilor Sursa foto: Pexels

Fiind unul dintre cele mai „gustoase” fructe, strugurii sunt delicioși și plăcuți la consum. De asemenea, sunt relativ bogati în zahăr, dar acesta nu este un motiv pentru a renunța la acest aliment sănătos și hidratant. „Sunt minunați congelați sau direct din frigider”, spune nutriționista Caroline Susie, potrivit today.com, amintind că sunt comod de luat la pachet și mâncat în orice împrejurare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Dar este, de asemenea, adevărat că strugurii sunt mai bogați în carbohidrați (inclusiv zaharuri naturale) decât alte alimente, spune Susie, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. Totuși, asta nu înseamnă că strugurii nu sunt un aliment de luat în considerare.

De ce se tem oamenii de zahărul din fructe și uită de alte beneficii ale acestora?

„Simt că oamenii sunt îngroziți de fructe în general pentru că cred că au prea mult zahăr. Dar există totuși o mulțime de nutrienți grozavi când vine vorba de struguri”, spune Susie.

O porție de struguri oferă hidratare, precum și vitamine esențiale, minerale și antioxidanți – mai ales dacă optezi pentru strugurii roșii, notează ea. Și, da, strugurii sunt o gustare delicioasă, dulce, ușor de luat la pachet.

Informații nutriționale pentru strugurii albi

O porție de 100 de grame de struguri albi (cam jumătate din câți încap într-o mână) oferă:

80 calorii

0,9 grame proteine

0,9 grame fibre

0,23 grame grăsime

19 grame carbohidrați

16 grame zahăr

Informații nutriționale pentru strugurii roșii

La aceeași dimensiune de porție de struguri roșii, vom găsi:

86 calorii

0,9 grame proteine

0,9 grame fibre

0,16 grame grăsime

20 grame carbohidrați

17 grame zahăr

E ușor de observat că nu există aproape nicio diferență în calorii, fibre, proteine sau conținutul de zahăr între strugurii albi și cei roșii.

Beneficiile pentru sănătate ale strugurilor

Deși strugurii nu îți vor oferi o doză uriașă de nutrienți, pe lângă carbohidrați, există două oligoelemente în special pe care specialista îi consideră demni de menționat: „Cuprul și vitamina K sunt probabil cele mai mari atuuri ale strugurilor”, explică ea.

Un mineral esențial, cuprul joacă un rol în producția de energie și în metabolismul fierului, un alt mineral crucial. Corpul nostru folosește, de asemenea, cuprul în producerea neurotransmițătorilor și a țesutului conjunctiv. Cuprul susține tot felul de procese corporale, inclusiv dezvoltarea creierului și funcția imunitară.

O deficiență de cupru te expune, de asemenea, riscului de boli de inimă și poate contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer, notează sursa citată.

Vitamina K este cel mai cunoscută pentru rolul său în susținerea coagulării corecte a sângelui, ceea ce înseamnă că persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui trebuie să fie precaute cu privire la aportul de vitamina K. Dar vitamina K susține și alte funcții corporale importante, inclusiv sănătatea oaselor și prevenirea acumulării de calciu în organism.

Prezența resveratrolului

Ești probabil deja oarecum familiarizat cu unul dintre principalii antioxidanți din struguri: resveratrolul. Prezent în principal în strugurii roșii, resveratrolul este un compus polifenolic prezent în strugurii roșii și alte alimente și poate avea beneficii antiinflamatorii, precum și beneficii pentru sănătatea inimii și a creierului, explică specialiștii de la Cleveland Clinic.

Cardiologii spun că strugurii se numără printre fructele cele mai sănătoase pentru inimă datorită acestor compuși vegetali benefici. Deși nu au la fel de multă putere antioxidantă ca strugurii roșii, strugurii verzi au și ei unii dintre acești compuși benefici, adaugă nutriționista.

În cele din urmă, este de reținut că strugurii sunt un fruct care, pe lângă apă, te poate ajuta să-ți menții corpul hidratat, notează Susie. În special, ea recomandă vara strugurii congelați. „Sunt o mică gustare distractivă, mai ales vara”, spune ea.

Cu toate acestea, ține cont că strugurii sunt mai bogați în carbohidrați, fiind în același timp mai săraci în unii nutrienți decât alte fructe. Iar o porție – aproximativ jumătate de mână de struguri – ar putea fi mai mică decât crezi.

Așadar, „o mână de struguri, aproximativ o cană, reprezintă aproximativ două porții de carbohidrați”, spune Susie, „doar pentru a pune asta în perspectivă”. În funcție de nevoile tale nutriționale individuale și de obiectivele de sănătate, acest lucru poate sau nu să influențeze cât de des mănânci struguri.

Indiferent dacă alegi struguri roșii, verzi sau orice alt tip de struguri, acesta este un fruct sănătos, hidratant, care este distractiv de mâncat și îți poate înveseli farfuria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *