În urmă cu șase ani, Letiția Botineștean, care până atunci făcea prăjituri în gospodăria casei din Bichici, lângă Făget (județul Timiș), a scris un proiect european pe un program de alimentație publică și care a fost aprobat. Avea nevoie să se extindă, pentru că cererile au crescut vertiginos.
Astfel, a reușit să atragă o sumă destul de mare pentru acea vreme, 33.000 de euro, a mai pus încă pe atât și a construit un corp întreg de clădire, a dotat laboratorul de cofetărie cu malaxoare, frigidere, cuptor, cameră frigo, rafturi, cratițe – tot ceea ce e necesar într-un laborator. Acolo, o echipă de specialiști pregătesc candy bar-ul pentru evenimente, nunți sau botezuri.
„De micuță făceam prăjituri, cred că e o moștenire de la o mătușă și de la mama. La nunți eram tot timpul în preajma bătrânelor, acolo am învățat meseria asta. Înainte se aduna tot satul să facă aceste pregătiri pentru nuntă. Și eram și eu, cât eram de mică. A fost o cerere tot mai mare, iar pe piață nu puteai să ieși dacă nu aveai declarație de conformitate. Atunci, am fost cumva obligați să facem firmă. Așa, din aproape în aproape, am crezut că e imposibil, am spus că un muritor de rând nu poate să facă un laborator, dar am reușit. La început am făcut pentru o cunoștință, pentru un prieten, a tot luat amploare, de am ajuns să facem un mic laborator… 33.000 de euro a fost finanțare și tot cam atâta am ajuns și noi cu banii. Numai Dumnezeu știe câte bănci, CAR-uri și alte cele… La momentul respectiv eram angajata Protopiatului Făget ca asistent social. Lucram ca asistent social de câțiva ani buni. De vreo doi ani nu mai lucrez, pentru că avem tot mai multe comenzi, tot mai multe evenimente”, a declarat Letiția Botineștean.

Prăjituri „ca la carte”, fără E-uri și fără publicitate
Din laboratorul de la Bichici ies produse fără ingrediente artificiale, fără E-uri – totul este făcut „ca la carte”, cum se spune, cu unt, ouă de casă, ciocolată pură și… alte minunății din bucătăria proprie.
„Lumea a aflat de produsele noastre din vorbă în vorbă. Nu îmi plac reclamele. Acum e un pic forțat. Din om în om, nici pe masă nu puneam un număr de telefon, nimic. Am zis că ne promovează clienții… dacă faci ceva cu frică de Dumnezeu și cu suflet. Am supraviețuit numai din evenimente și nunți. Iarna era un pic mai greu”, a mai spus Letiția Botineștean.
Rețeta cu istorie: Ishlerul Iconia, moștenit din Imperiul Austro-Ungar
Vedeta cofetăriei este Ishler Iconia. Rețeta este a bunicii jurnalistei timișorene Lia Lucia Epure, pe care bunica Iconia o avea de la mama sa (străbunica Liei) și are rădăcinile în Imperiul Austro-Ungar, fiind de la începutul secolului XX.
„Doamna Lucia voia să facă rețeta ei, dar nu a găsit pe cineva. Nepoata ei Anabel, de la Făget, mi-e prietenă. Ea i-a zis de mine. Au venit la mine, mi-au dat rețeta, le-a plăcut, apoi tot mi-a comandat. E o rețetă care are peste o sută de ani. Nu am modificat nimic. Dacă doamna a zis să fac așa, așa am făcut. A pus numele Iconia după numele bunicii ei. Ishlerele sunt cele mai căutate produse”, a mai povestit Letiția Botineștean.

Cofetăria Letiția din Timișoara FOTO Ștefan Both
Rețeta? Secretă. Dar migăloasă
Cum era de așteptat, nu am putut afla rețeta după care se face Ishlerul Iconia. Secretul e păstrat bine de Letiția Botineștean.
„Se frământă, se lasă un pic la rece, se întinde, se decupează, se coace. Se face crema, se umple, se pune la rece, după aceea se glazurează în ciocolată. E un pic mai migălos”, a adăugat cofetara.

De la Bichici la Timișoara: prima cofetărie în oraș
După mai mulți ani de succes pe piața dulciurilor din Timiș, „Prăjiturile Letiției” au ajuns și la Timișoara, prin deschiderea primei cofetării. Spațiul din Timișoara este o fostă spălătorie, dar a fost modernizat și adaptat.
„Tot le-am spus clienților că nu puteam să facem produse că nu avem punct de desfacere în Timișoara. Am ieșit din zona de confort și am deschis această cofetărie. Am găsit acest spațiu întâmplător, printr-o prietenă. Înainte a fost spălătorie. A fost o adevărată întâmplare, multe acte, multe reparații, a costat foarte mult amenajarea. A trebuit de la geamuri, baie, vitrine, frigidere, mese, scaune, toate sunt noi”, a mai declarat Letiția Botineștean.




Cofetăria Letiția din Timișoara FOTO Ștefan Both