Salsa cocktail, o delicatesă din gastronomia internațională ideală pentru pește, carne sau legume

salsa-cocktail-o-delicatesa-din-gastronomia-internationala-ideala-cu-carne-peste-legume foto: ricetta.it

Salsa cocktail este un sos cremos și ușor dulceag și se practică în bucătăria internațională de tip occidental. Nu este foarte clar cine a inventat-o și unde dar a devenit ulterior extrem de popular în bucătăria anglo-saxonă, fiind folosit în special în celebrul cocktail de creveți.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit revistei gastronomice La Cucina Italiana, cea mai acreditată ipoteză este aceea că salsa cocktail a fost creată Luis Federico Leloir, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1970, un medic argentinian care a denumit acest sos „salsa golf”, pentru simplul fapt ca l-ar fi creat într-un club de golf.

În versiunea clasică, se prepară din maioneză și ketchup, dar este adesea îmbogățit cu smântână de gătit, suc de lămâie, sos Worcestershire și un strop de alcool (brandy sau coniac), care îi conferă o aromă sofisticată.

Este un sos foarte versatil, potrivit pentru preparate din pește, carne albă, legume crude sau ca bază pentru sandvișuri gourmet.

Ingrediente

  • 200 g de maioneză
  • 100 g de ketchup
  • 20 g de smântână dulce (opțional, pentru o textură mai fină)
  • 10 g de suc de lămâie
  • 10 g de coniac sau brandy (opțional)
  • 5 g de sos Worcestershire
  • sare, după gust, piper alb, după gust

Mod de preparare

  1. Într-un bol încăpător, amestecați maioneza cu ketchupul până obțineți o cremă omogenă, de culoare roz.
  2. Adăugați sucul de lămâie, smântâna (dacă o folosiți), coniacul și sosul Worcestershire.
  3. Omogenizați bine cu un tel sau cu o lingură.
  4. Potriviți de sare și piper alb, după gust.
  5. Lăsați sosul la frigider cel puțin 30 de minute înainte de servire, pentru ca aromele să se îmbine.

Se poate prepara ceva mai mult pentru că se păstrează la frigider, într-un recipient ermetic, timp de 5–7 zile. Pentru o calitate optimă, folosiți ingrediente proaspete, mai ales dacă adăugați smântână. De asemenea, este de evitat congelarea sosului, deoarece textura sa cremoasă s-ar putea deteriora la decongelare.

Versiuni mai ușoare sau vegane de salsa cocktail

  • Înlocuiți maioneza clasică cu maioneză vegană de casă (din lecitină de soia, lapte vegetal și ulei).
  • Pentru o versiune mai ușoară, folosiți iaurt de soia natural în loc de smântână.
  • Alegeți ketchup fără zahăr adăugat.
  • În loc de coniac, adăugați câteva picături de oțet de mere sau suc de portocală, pentru o notă ușor fructată și răcoritoare.

Idei pentru un sos cocktail ceva mai condimentat

  1. Un strop de iute: adăugați un vârf de pudră de chili, câteva picături de sos Tabasco sau pastă de ardei iute proaspăt.
  2. Ierburi aromatice proaspete: adăugați ceapă verde, pătrunjel sau mărar fin tocate pentru un plus de prospețime și culoare.
  3. Aromă ușor afumată: încorporați o linguriță de boia de ardei afumată sau un strop de ulei afumat — perfect pentru preparate cu creveți, somon sau carne la grătar.
  4. Textură crocantă și gust intens: adăugați castraveți murați tocați mărunt, ceapă roșie sau capere — pentru contrast și savoare.
  5. Note citrice și exotice: câteva picături de suc de lime sau portocală roșie dau un twist răcoritor, ideal pentru pește la grătar sau la abur.

Citește și:

Cum poți face acasă un sos ketchup mai sănătos și mai aromat

Trei sosuri reci pentru carne, pește sau legume 

Sos de roșii pentru pizza 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *