Cum procedează italienii când fac salată de roșii. O metodă simplă și la îndemână concentrează gustul lor și se poate aplica și castraveților

Mihaela Găneț 13 iunie 0 comentarii 3609 vizualizări
salata-de-rosii-cum-procedeaza-italienii-ca-sa-i-concentreze-gustul-si-sa-o-faca-mai-buna foto: freepik.com

Li faccio buttare l’acqua. E o frază leitmotiv în Italia când vine vorba de a prepara o salată de roșii. Sau chiar roșiile pentru bruschette. Nu e o chestiune științifică, ci vorbim de o practică împământenită pentru a concentra gustul roșiilor și a le conferi sapiditate atunci când prepara o salată care să nu fie fadă. Și evitând, totodată, excesul de sare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Probabil 99% dintre italieni nu taie pur și simplu roșiile și le mănâncă imediat. Eu personal nu am întâlnit pe nimeni care să le taie și să înceapă să mănânce din ele. Și nici nu le taie oricum. Ci le taie întâi în două jumătăți, apoi în sferturi, apoi sferturile le fac felii subțiri. Alternativ, merg tăiate și rondele subțiri. Toate astea, dintr-un motiv simplu: în acest fel, adăugând sare, aceasta pătrunde în pulpa fructului. Iar sarea fiind hidrofilă, atrage o mare parte din apa conținută în roșii.

Dacă roșiile pregătite astfel sunt lăsate într-o strecurătoare, această apă de vegetație pe care sarea o atrage se va scurge, și odată cu ea se elimină și însăși sarea adăugată. Ceea ce rămâne sunt feliile subțiri de roșii cu un gust și o savoare mult mai concentrate decât la început. Iar procedeul se poate aplica în mod similat și la castraveți, tăindu-i rondele cât mai subțiri.

Procedeu

  • Taie roșiile în felii, conform explicației de mai sus.

  • Transferă-le într-o strecurătoare așezată deasupra unui bol de lucru sau în chiuvetă.

  • Presară-le cu puțină sare fină, fără a exager

  • Lasă-le să stea cel puțin 30 de minute. Mai puțin dacă nu e timp, sau chiar mai mult, dacă timpul o permite, dându-le la frigider.

  • Apa în exces va fi eliminată prin efect osmotic.

Este procedeul ideal pentru a prepara roșiile pentru salate, bruschette sau dacă vrem să le adăugăm crude peste pizza sau focaccia, după ce sunt scoase din cuptor. Sau în cazul în care ne vine ideea de a adăuga roșii într-o omletă.

La final, e suficient să le completăm cu ulei, ideal de măsline. Însă, în funcție de preferințe, merge de minute și un strop de ceapă sau de usturoi, cât să dea o notă mai complexă fără să domine. La fel, oregano sau busuioc. Iar dacă îi adăugăm și mozzarella, iată salata caprese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *