Risotto-ul (orezul preparat în stil italian) pare simplu de gătit, dar are micile sale trucuri fără de care nu se obține consistența specifică, cremoasă, untoasă. Iată cum îl puteți prepara „la sigur”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ingrediente
200 de grame de orez arborio (orez cu bobul lung, specific pentru risotto)
100-200 de grame de ciuperci
O legătură de sparanghel verde, fin
Un fenicul
O ceapă mică
2 căței de usturoi
Un pahar de vin
Un litru de supă de legume
Unt 50 de grame
Parmezan 100 de grame
Ulei de măsline
Sare, piper proaspăt, oregano (dacă vă place).
Preparare orez italian
Ceapa tăiată mărunt se pune la călit în câteva linguri de ulei de măsline. Când e aurie adăugăm și usturoiul mărunțit fin. Se pun deasupra și ciupercile spălate, uscate cu un prosop de hârtie și tăiate felii, precum și feniculul (partea albă), tăiat lamele fine. Adăugăm și orezul la călit 1 minut, două. Se pune vinul. După câteva minute începem să adăugăm treptat supa. Atenție! Aceasta trebuie să fie fierbinte.
Deosebirea între paella și risotto este că în paella se pune tot lichidul de la început, rece, iar în risotto lichidul este fierbinte și se adaugă treptat pe măsură ce se evaporă lichidul anterior pus.
Deci puneți câte un polonic din supă de fiecare dată când lichidul scade. Orezul se fierbe conform indicațiilor de pe pungă, în general 15-18 minute. Trebuie sa fie al dente, adică puțin tare, dar nu nefiert. Iar lichidul scăzut.
Separat punem la fiert o crăticioară cu apă și blanșăm sparanghelul spălat și curățat. Îl trecem prin apă cu gheață.
Când orezul e gata, se adaugă rapid untul și parmezanul și se rotește tigaia astfel încât cele două lactate să se topească repede, iar orezul să fie cremos, să „curgă”, să „alunece”. Punem și sparanghelul și puțin piper proaspăt măcinat.
Se servește cald, imediat.
Poftă bună!
Citește și
Nu știi ce să mai gătești? G4Food îți propune un meniu pentru întreaga săptămână 19-25 mai