Rețetele Juanitei | Orez cu sparanghel, ciuperci și fenicul/ Cu puțin vin, parmezan și unt se transformă în risotto

retetele Juanitei risotto cu sparanghel, ciuperci si fenicul Foto: G4Food

Risotto-ul (orezul preparat în stil italian) pare simplu de gătit, dar are micile sale trucuri fără de care nu se obține consistența specifică, cremoasă, untoasă. Iată cum îl puteți prepara „la sigur”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ingrediente

200 de grame de orez arborio (orez cu bobul lung, specific pentru risotto)

100-200 de grame de ciuperci

O legătură de sparanghel verde, fin

Un fenicul

O ceapă mică

2 căței de usturoi

Un pahar de vin

Un litru de supă de legume

Unt 50 de grame

Parmezan 100 de grame

Ulei de măsline

Sare, piper proaspăt, oregano (dacă vă place).

Preparare orez italian

Ceapa tăiată mărunt se pune la călit în câteva linguri de ulei de măsline. Când e aurie adăugăm și usturoiul mărunțit fin. Se pun deasupra și ciupercile spălate, uscate cu un prosop de hârtie și tăiate felii, precum și feniculul (partea albă), tăiat lamele fine. Adăugăm și orezul la călit 1 minut, două. Se pune vinul. După câteva minute începem să adăugăm treptat supa. Atenție! Aceasta trebuie să fie fierbinte.

Deosebirea între paella și risotto este că în paella se pune tot lichidul de la început, rece, iar în risotto lichidul este fierbinte și se adaugă treptat pe măsură ce se evaporă lichidul anterior pus.

Deci puneți câte un polonic din supă de fiecare dată când lichidul scade. Orezul se fierbe conform indicațiilor de pe pungă, în general 15-18 minute. Trebuie sa fie al dente, adică puțin tare, dar nu nefiert. Iar lichidul scăzut.

Separat punem la fiert o crăticioară cu apă și blanșăm sparanghelul spălat și curățat. Îl trecem prin apă cu gheață.

Când orezul e gata, se adaugă rapid untul și parmezanul și se rotește tigaia astfel încât cele două lactate să se topească repede, iar orezul să fie cremos, să „curgă”, să „alunece”. Punem și sparanghelul și puțin piper proaspăt măcinat.

Se servește cald, imediat.

Poftă bună!

Citește și

Idei de cină caldă și aromată. Orez cu dovleac și brânzeturi, sau risotto italian, cu aroma piperului proaspăt măcinat deasupra. Putem opta pentru mai multe combinații de brânzeturi

Risotto conține sau nu gluten? Specialiștii ne sfătuiesc să fim atenți la ingredientele pe care acesta le conține

Nu știi ce să mai gătești? G4Food îți propune un meniu pentru întreaga săptămână 19-25 mai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *