Pastele de vineri seara. Cea mai simplă rețetă de paste la cuptor, ideale și pentru o cină, dar și pentru o masă de duminică rapidă și apetisantă

cea mai simpla si rapida reteta de paste la cuptor foto: freepik.com

Poate unii dintre noi căutam ceva alternativ grătarului și micilor în aceste zile, caz în care o tavă cu paste la cuptor se poate dovedi soluția ideală. Mai ales dacă sunt și rapid de făcut. Dacă nu e vorba de lasagne sau cannelloni, care presupun mai mult timp, orice paste la cuptor sunt în fond un preparat simplu.

Se fierb de o parte pastele, în timp ce ele fierb preparăm sosul, sau il condimento, cum zic italienii, le amestecăm și le dăm rapid la cuptor. Cu sau fără sos bechamel, care în general are rolul de a lega ingredientele. Dacă e vorba de un sos rapid și de o consisență uniformă, cum ar fi sosul de roșii, e suficient să lege pastele de brânzeturi.

Vorbim de varianta cea mai simplă de a prepara paste la cuptor. Dacă deprindem micile secrete ale unui sos de roșii reușit, în orice variantă îl preferăm, și le adăugăm câteva brânzeturi de calitate și bine mărunțite, asta e practic tot.

Ingrediente pentru 4 porții de paste la cuptor

  • 400 g paste scurte, tip penne/fusilli

  • 500 ml passata de roșii

  • 250 g mozzarella (cașcaval dulce)

  • 50 g parmezan

  • 1 ceapă

  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin, sau obișnuit, de floarea soarelui

  • frunze de busuioc

  • sare, piper

Procedeu

Așadar, cât timp fierbe apa cu sare pentru paste, pregătim sosul.  Într-o tigaie antiaderentă, călim ceapa  tăiată cât mai mărunt. O lăsăm să se înmoaie bine câteva minute, la foc mic, apoi turnăm peste ea conserva de roșii de tip passata. Potrivim de sare și lăsăm să fiarbă la foc mediu timp de 10 minute. La final, adăugați câteva frunze de busuioc proaspăt rupt cu mâna.

O alternativă la ceapă este să folosim usturoi, circa 2-3 căței mici. Unii le folosesc chiar împreună, ține de preferințe.

În paralel, fierbem pastele, care sunt gata tot în circa 10 minute. Le scurgem când sunt încă al dente și le transferăm într-un bol mare de lucru. Aici le amestecăm cu sosul de roșii preparat, mozzarella tăiată cubulețe și jumătate din parmezanul ras. Sau altă combinație de brânzeturi preferată. Omogenizăm bine, apoi transferăm totul într-un vas termorezistent încăpător, uns cu puțin ulei. Presărăm restul de parmezan deasupra, eventual și puțin cașcaval, dacă vrem să experimentăm.

Dăm tava în la cuptorul deja încălzit la 190 de grade. O lăsăm în cuptor nu mai mult 15 minute. În funcție de puterea cuptorului, chiar 12-13.

Se servesc direct din tavă, calde, după ce s-au răcorit oarecum câteva minute. O rețetă care e gata în jumătate de oră și pune de acord pe toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *