Fermierii au lut-o înaintea valului de aer glacial și au folosit acestă metodă ca să-și protejeze copacii înfloriți de ger – i-au înghețat intenționat. Cele 15 hectare de livadă de pomi înfloriți: caiși, pruni, cireși, meri și piersici au fost înghețate ca într-o împărăție de gheață.
Înainte de miezul nopții nopții, când temperatura era încă pozitivă, proprietarii livezii au pornit aspersorele și au picurat continuu copacii cu apa din fântână, ce avea temperatura de 10 grade, în timp ce temperatura de afară scădea sub 0 grade Celsius. În timpul nopții, copacii și iarba au înghețat treptat.Proprietarul livezii, Bogdan Piper a explicat secretul acestei metode neobișnuite.
BOGDAN PIPER, proprietar livadă: Este principiul bălții, deasupra se formează pojghița de gheață, iar sub ea nu îngheață florile.
Florile atât de prețioase sunt acoperite, astfel, ca într-un glob, iar în interioriorul lui tempertura rămâne pozitivă, acesta reprezintă secretul salvării viitoarelor fructe.
Noua metodă folosită după ce altele au dat greș
GHEORGHE PIPER, administratorul livezii: De patru ani îngheață continuu și am băgat firma în insolvență, n-am avut încotro. An de an am stropit cu tot felul de substanțe anti-îngheț și n-a fost niciun rezultat.
Fermierii vor menține aspersorele pornite și în perioada următoare pentru că meteorologii anunță temperturi negative. Dacă pomii înfloriți ar fi expuși la o singură noapte de ger, recolta estimată la 500 de tone, ar putea fi compromisă.