Rețetele Juanitei | Cartofi cu șuncă gratinați, un preprat rafinat italian pe care l-am văzut pregătit într-o emisiune culinară și am dorit să-l testez

cartofi cu sunca gratinati Foto: G4Food

Preparatul italian se numește sformato de patate și l-am văzut prima dată în emisiunea Chefi la cuțite pregătit de mama chef-ului Richard Abou Zaki. Am căutat și eu rețeta și am zis să-l încerc. Concluzia e că merită puțină muncă pentru că rezultatul este deosebit de gustos.

Ingrediente

cartofi cu sunca gratinati
Foto G4Food
  • 1,5 kg cartofi tăiați felii de 2 mm
  • 125 de gr de brânză sărată (telemea) rasă
  • 80 de gr de brânză maturată (grana padano, parmeggiano regiano, pecorino romano) rasă
  • 150 de gr de brânză grasă pentru gratinat (mozzarella, gouda, emmentaler) pentru sos + 100 g pentru pus deasupra
  • 100 de gr de bacon afumat fâșii
  • 150 de gr de șuncă tăiată fâșii
  • 1 l de lapte
  • 50 de gr de făină
  • 100 de gr de unt pentru sos + 10 g pentru uns tava
  • 200 de ml de smântână dulce pentru gătit
  • Sare
  • Piper
  • Nucșoară (măcinată)

Pregătire cartofi cu șuncă gratinați

  • Cartofii i-am tăiat cu mandolina felii subțiri de cca 2 mm. I-am lăsat 30 de minute în apă rece, după care i-am opărit 2 minute în apă clocotită cu sare.
  • Am tăiat fâșii șunca și baconul.
  • Am făcut un sos Bechamel subțire, diluat, din 100 de gr de unt + 50 de gr de făină + 1 litru de lapte. L-am condimentat cu puțină sare, piper și nucșoară rasă. Când sosul a fost gata, am amestecat în el smântâna de gătit, brânza sărată, brânza maturată și brânza grasă pentru gratinat.
  • Am uns cu unt o tavă de cuptor și am pus un strat de cartofi, unul de șuncă și bacon și un nou strat de cartofi. Am turnat deasupra sosul pe care l-am lăsat să ajungă în toată tava, până la fund. Deasupra am presărat restul de brânză pentru gratinat.
  • Am preîncălzit cuptorul la 190o
  • Am dat tava la cuptor pentru o oră. Cartofii se vor fierbe în sos, ceea ce le va da o savoare deosebită. Amestecată cu aroma de șuncă și bacon, rezultă o combinație foarte gustoasă.
  • Am lăsat să se răcească puțin, cca 30 de minute, înainte de servire.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *