Preparatul italian se numește sformato de patate și l-am văzut prima dată în emisiunea Chefi la cuțite pregătit de mama chef-ului Richard Abou Zaki. Am căutat și eu rețeta și am zis să-l încerc. Concluzia e că merită puțină muncă pentru că rezultatul este deosebit de gustos.
Ingrediente

- 1,5 kg cartofi tăiați felii de 2 mm
- 125 de gr de brânză sărată (telemea) rasă
- 80 de gr de brânză maturată (grana padano, parmeggiano regiano, pecorino romano) rasă
- 150 de gr de brânză grasă pentru gratinat (mozzarella, gouda, emmentaler) pentru sos + 100 g pentru pus deasupra
- 100 de gr de bacon afumat fâșii
- 150 de gr de șuncă tăiată fâșii
- 1 l de lapte
- 50 de gr de făină
- 100 de gr de unt pentru sos + 10 g pentru uns tava
- 200 de ml de smântână dulce pentru gătit
- Sare
- Piper
- Nucșoară (măcinată)
Pregătire cartofi cu șuncă gratinați
- Cartofii i-am tăiat cu mandolina felii subțiri de cca 2 mm. I-am lăsat 30 de minute în apă rece, după care i-am opărit 2 minute în apă clocotită cu sare.
- Am tăiat fâșii șunca și baconul.
- Am făcut un sos Bechamel subțire, diluat, din 100 de gr de unt + 50 de gr de făină + 1 litru de lapte. L-am condimentat cu puțină sare, piper și nucșoară rasă. Când sosul a fost gata, am amestecat în el smântâna de gătit, brânza sărată, brânza maturată și brânza grasă pentru gratinat.
- Am uns cu unt o tavă de cuptor și am pus un strat de cartofi, unul de șuncă și bacon și un nou strat de cartofi. Am turnat deasupra sosul pe care l-am lăsat să ajungă în toată tava, până la fund. Deasupra am presărat restul de brânză pentru gratinat.
- Am preîncălzit cuptorul la 190o
- Am dat tava la cuptor pentru o oră. Cartofii se vor fierbe în sos, ceea ce le va da o savoare deosebită. Amestecată cu aroma de șuncă și bacon, rezultă o combinație foarte gustoasă.
- Am lăsat să se răcească puțin, cca 30 de minute, înainte de servire.
Poftă bună!