Mi-au rămas 2 brioșe mici, care după câteva zile erau destul de uscate pentru a mai putea fi consumate ca atare și m-am decis să le transform într-o savarină însiropată.
Pe lângă resturile de prăjituri, care pot fi de chec, pandișpan, brioșă, cozonac etc. am folosit un ou, 3 linguri de smântână lichidă, o jumătate de pahar de lapte, esență de rom, stafide (opțional).
Se taie resturile de prăjitură în felii sau cuburi. Se unge cu unt un vas potrivit pentru cuptor și se așează baza. Se amestecă oul cu smântâna și laptele, se pune esența, se omogenizează și se toarnă peste feliile de prăjitură. Se pun stafide dacă se dorește.
Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade, caldură sus-jos și se lasă 20 de minute. Eu având cantitate mică, am pus în airfryer.
Se prepară un sirop din apă fierbinte, esență de rom și miere (mai mult sau mai puțin dulce în funcție de gust), eu am pus jumătate de pahar de apă și 3 linguri de miere.
Se lasă să se răcească puțin blatul, se toarnă siropul și se lasă la răcit complet. Se decorează cu frișcă și cu gem/sirop de căpșuni.