Dacă rămâne friptură de la mesele de Crăciun, rămâne de regulă și cozonac, dar rămâne, înainte de toate, pâine. Ce putem face cu pâinea uscată, în spiritul principiului că mâncarea nu se risipește și nu se aruncă? Cea mai simplă idee, efortul cel mai mic posibil, este să facem din ea un fel de blat de pizza. Peste care adăugăm sos de roșii și mozzarella – eventual mai putem recicla și alte resturi de brânzeturi sau preparate din carne.
E ceva extrem de simplu și rapid, e suficient un cuptor și o tavă. Hidratăm pâinea într-un bol cu niște apă și apoi facem din ea o compoziție în locul blatului clasic. Mai punem ceva peste, dăm la cuptor și e gata. Iată cum procedăm în detaliu și de ce avem nevoie, cu mențiunea că lucrăm la ochi, fără cântar.
Cum procedăm cu pâinea uscată
Pentru o tavă rotundă de tartă stil pizza Margherita de circa 28 cm diametru avem nevoie de câteva felii bune de pâine, circa 200g de pâine, dacă e uscată, ceva mai puțin dacă e doar dură.
Rupem bucățile și le așezăm toate într-un bol cu apă, scopul este ca pâinea să se hidrateze. Când asta s-a întâmplat, scurgem bine pâinea de apă, o strângem pas cu pas cu mâna până când a ieșit cât mai multă apă posibil din ea.
Pâinea astfel înmuiată dar scursă bine o așezăm într-un alt vas, poate fi chiar același bol dar fără apă în el, adăugăm peste ea două linguri de ulei, puțină sare, și amestecăm bine. Trebuie să obținem o compoziție de consistență medie, nici prea uscată, nici prea umedă, cam ca atunci când facem chiftele.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Acum ungem tava cu puțin ulei și distribuim cât mai uniform, pe toată suprafața, compoziția de pâine. O compactăm bine cu mâna, avem grijă ca pe margine stratul să fie puțin mai gros, cam ca marginea de la o pizza normală. În centru, stratul ar trebui să fie gros de circa 2 cm.
Cum coacem compoziția
Tava se dă la copt în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, circa 12-14 minute funcție de cuptor. Dacă e un cuptor cu ventilație, și mai bine.
Odată coaptă această bază din pâine, scoatem rapid tava, cu atenție, să nu ne frigem, întindem peste ea un strat de sos de roșii cu o lingură, lăsâd pe margine circa 1 cm neacoperit. Pentru sosul de roșii, e suficientă passata de roșii, amestecată cu puțină sare și foarte puțin zahăr, un strop de ulei, eventual și de oregano uscat.
Peste el, adăugăm mozzarella cât mai uscată, tăiată cuburi sau rasă pe răzătoare.
Se mai ține la cuptor maxim 10 minute la o temperatură ceva mai joasă, circa 180 de grade. Mai precis, până când vedem că mozzarella se topește.
Se servește imediat ce e scoasă din cuptor.
O versiune mai simplă, pentru cine e pe fugă, alternativă la aces preparat sub formă de tartă stil pizza Margherita: feliile de pâine uscate se stropesc cu apă. Apoi se dau 5 minute la cuptor, după care se scot. Se stropesc cu foarte puțin ulei și se completează cu sos de roșii și pizza. Dificultatea constă în a nu greși cantitatea de apă, pentru ca feiile de pâine să fie în final crocante în exterior și fragede la mijloc.