O rețetă de lasagna cu legume simplă, care poate fi realizată folosind doar câteva ingrediente. Poți folosi sos de roșii și sos alb gata preparate sau le poți găti în avans și congela, recomandă bbcgoodfood.
Ingrediente
Pentru lasagna
- 3 ardei roșii, tăiați în bucăți mari
- 2 vinete, tăiate felii de ½ cm grosime
- 8 linguri de ulei de măsline, plus extra pentru vas
- 300 g foi de lasagna
- 125 g mozzarella
- o mână de roșii cherry, tăiate în jumătate
Pentru sosul de roșii
- 1 lingură de ulei de măsline
- 2 cepe, tocate fin
- 2 căței de usturoi, feliați
- 1 morcov, tăiat grosier
- 2 linguri de pastă de roșii
- 200 ml vin alb
- 3 conserve de 400 g de roșii tocate
- 1 legătură de busuioc, frunzele culese
Pentru sosul alb
- 85 g unt
- 85 g făină albă
- 750 ml lapte
Mod de preparare
Pasul 1 – Sosul de roșii
Încălzește uleiul de măsline într-o cratiță. Adaugă ceapa, usturoiul și morcovul. Gătește timp de 5-7 minute la foc mediu, până când se înmoaie. Mărește puțin focul și amestecă pasta de roșii. Gătește timp de 1 minut, apoi toarnă vinul alb și lasă să fiarbă 5 minute, până când se reduce la două treimi. Adaugă roșiile tocate și frunzele de busuioc. Adu totul la fierbere, apoi lasă să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute. Lasă să se răcească, apoi pasează cu un robot de bucătărie. Sosul se poate păstra în frigider până la trei zile sau congelat până la trei luni.
Pasul 2 – Sosul alb
Topește untul într-o cratiță, adaugă făina și gătește timp de 2 minute. Adaugă treptat laptele, amestecând constant cu un tel, apoi adu la fierbere, continuând să amesteci. Redu focul și gătește până când sosul începe să se îngroașe. Poți să verifici dacă rămâne pe spatele unei linguri de lemn, atunci îbsemană că este destul de dens. Sosul se poate păstra în frigider până la trei zile sau congelat până la trei luni.
Pasul 3 – Legumele
Încălzește cuptorul la 200°C/180°C cu ventilație/gaz. Unge ușor cu ulei două tăvi mari de copt și pune ardeii și vinetele. Amestecă-le cu uleiul de măsline, condimentează bine, apoi coace-le timp de 25 de minute, până se rumenesc ușor.
Pasul 4 – Asamblarea lasagnei
Redu temperatura cuptorului la 180°C/160°C cu ventilație/gaz 4. Unge ușor cu ulei un vas termorezistent de 30 x 20 cm. Aranjează un strat de legume pe fundul vasului, apoi toarnă o treime din sosul de roșii. Adaugă un strat de foi de lasagna, apoi stropește cu un sfert din sosul alb. Repetă procesul până ai trei straturi de paste.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Pasul 5 – Finalizarea și coacerea
Pune sosul alb rămas peste ultimul strat de paste, asigurându-te că întreaga suprafață este acoperită, apoi presară mozzarella și roșiile cherry. Coace timp de 45 de minute, până când preparatul devine auriu și face bule.