Această rețetă de creveți cu unt, paste și usturoi include un strop de miso adăugat la baza de vin alb pentru a aduce gustul la un alt nivel. Va fi mult mai confortabil dacă aveți un pachet sau două de creveți curățați și decorticați în congelator, pentru mese rapide. Nu este nevoie să prăjiți creveții sau să vă faceți alte griji: aceștia se gătesc într-o stare frumoasă și delicată în doar câteva minute. În plus, se decongelează rapid dacă uitați să îi dezghețați din timp. Adăugând miso alb în sos, nu doar că adaugă un umami sărat pentru a contrasta cu dulceața creveților, dar și îngroașă sosul, astfel încât acesta să adere la paste.
Ingrediente
- 225 g tăiței din orez
3 linguri unt nesărat
2 linguri ulei de măsline
6 căței de usturoi, tocați mărunt (aproximativ 2 linguri)
2/3 cană vin alb sec
¾ linguriță de sare
¼ linguriță de fulgi de ardei iute
3 linguri de miso alb (o pastă de soia fermentată, se găsește în comerț)
450 g de creveți mari, curățați și decorticați, cu coada lăsată
¼ cană pătrunjel proaspăt, tocat
Cum procedăm:
Adăugați într-o oală mare apă care fierbe la foc mare. (Nu adăugați sare în apă) Adăugați pastele și gătiți conform instrucțiunilor de pe pachet pentru a obține o textură al dente. Scurgeți pastele și rezervați ¾ cană din lichidul în care au fiert.
În timp ce pastele fierb, încălziți untul și uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu-mare. Adăugați usturoiul și gătiți, amestecând continuu, până devine parfumat, aproximativ 1 minut. Adăugați vinul, sarea și fulgii de ardei iute. Gătiți, amestecând din când în când, până când lichidul se reduce la jumătate, aproximativ 3 minute. Încorporați miso-ul și amestecați până se dizolvă aproape complet, aproximativ 30 de secunde. Adăugați creveții într-un singur strat și gătiți până când aceștia devin roz și opaci, 2-3 minute, întorcându-i o dată la jumătatea timpului de gătire.
Adăugați pastele scurse și ¼ cană din lichidul rezervat în tigaie și amestecați bine pentru a le acoperi uniform. Dacă este necesar, adăugați mai mult lichid din apa în care au fiert pastele pentru a subția sosul pentru creveți cu unt și a-l face lucios. Opriți focul, presărați pătrunjelul tocat și serviți imediat.