Multe persoane se străduiesc să mănânce sănătos, astfel că limitează unele produse precum dulciurile și prăjelile. Cu toate acestea, în unele alimente se pot „strecura” zaharuri adăugate și grăsimi saturate, arată unele cercetări, arată Health.
Studiul, publicat în revista Nutrients în luna iulie, a constatat că alimente precum brânza, ouăle, burrito-urile și carnea de pui contribuie semnificativ la consumul de grăsimi saturate al americanilor, în timp ce băuturile răcoritoare, ceaiul și mierea, printre altele, reprezintă o proporție mare din consumul de zahăr adăugat al acestora.
Potrivit autorului studiului, dr. Christopher Taylor, profesor de dietetică medicală la Universitatea de Stat din Ohio, multe dintre sursele de top de zaharuri adăugate și grăsimi saturate din alimentația americanilor sunt unele cunoscute. Acestea sunt carne mai bogată în grăsimi și carne procesată, băuturi îndulcite cu zahăr, dulciuri și deserturi. Cu toate acestea, „cercetătorii au găsit, de asemenea, o gamă mai largă de alimente și băuturi care contribuie cu grăsimi saturate și zaharuri adăugate în cantități mai mici”, a spus Taylor pentru Health. Acestea ar putea face ca oamenii să mănânce mai puțin sănătos, fără ca ei măcar să știe.
Zahărul și grăsimile, sub 10%, recomandat
Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea aportului de calorii și grimi saturate la mai puțin de 6% și limitarea aportului zilnic de zahăr adăugat la 36 de grame și, respectiv, 25 de grame (pentru bărbați și respectiv femei). Americanii spun că zaharurile adăugate și grăsimile saturate ar trebui să ocupe fiecare nu mai mult de 10% din aportul zilnic de calorii al unei persoane. Cu toate acestea, majoritatea americanilor nu îndeplinesc aceste standarde, ceea ce duce la creșterea riscul asupra sănătății.
„Grăsimile saturate în exces și zahărul adăugat pot crește riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, obezitate și cancere legate de obezitate”, a declarat autorul studiului Susan Schembre, profesor asociat de oncologie la Universitatea Georgetown a declarat ea pentru Healt.
Surse surprinzătoare de zahăr adăugat și grăsimi saturate
Pentru studiu, Schembre, Taylor și ceilalți cercetători au folosit date de la 36.378 de adulți care au participat la Sondajul Național de Sănătate și Nutriție 2005-2018.
Participanții, toți având vârsta de cel puțin 19 ani, au primit două chestionare pentru dieta de 24 de ore. Cercetătorii s-au uitat la răspunsurile lor și au analizat aportul lor de grăsimi saturate și zahăr adăugat. Acest lucru a permis cercetătorilor să obțină o „înțelegere cuprinzătoare a de unde provin acești nutrienți în dieta americană”, a declarat pentru Health Wan Na Chun, proprietarul One Pot Wellness și dietetician înregistrat la Indiana Pathways for Aging Program.
Rezultatele au arătat că brânza, pizza, înghețata, ouăle și omletele, burritos, tacos și puiul au fost principalele surse de grăsimi saturate, reprezentând 25% din totalul aportului de grăsimi saturate. Untul, burgerii, prăjiturile, plăcintele și oleaginoasele și semințele au fost, de asemenea, relativ în topul listei.
În ceea ce privește aportul de zahăr, aproape jumătate provenea din cinci surse: băuturi răcoritoare, ceai, băuturi din fructe, prăjituri și plăcinte, zahăr și miere. Lista a inclus și alte deserturi, băuturi energizante și cereale.
Etnia, rasa și vârsta, importante
Autorii studiului au remarcat, de asemenea, că sursele de grăsimi saturate și de zaharuri adăugate diferă în funcție de originea etnică și de vârstă a americanilor. Pentru persoanele peste 70 de ani, înghețata a fost o sursă de top atât de zahăr adăugat, cât și de grăsimi saturate.
Conform datelor studiului, hispanicii-americani erau mai predispuși să consume grăsimi saturate din burritos și tacos și zahăr din băuturi răcoritoare, în comparație cu alte grupuri etnice. Negrii-americani au avut un aport mai mare de grăsimi saturate din carne de pui, asiaticii americani au primit o proporție mai mare de grăsimi saturate din nuci și semințe, iar americanii albi au consumat o proporție mai mare din aportul lor de grăsimi saturate provenind din brânză.
Faptul că sucurile, pizza și deserturile reprezintă o parte semnificativă a grăsimilor saturate și a zahărului adăugat în dieta americanilor nu este neapărat surprinzător. Cu toate acestea, acești contribuitori mai neașteptați nu ar trebui ignorați, a spus Chun.
Pieptul de pui, sursă de grăsimi saturate
Una dintre sursele remarcate a fost pieptul de pui, care „în ciuda faptului că este comercializat ca o opțiune cu conținut scăzut de grăsimi, conține totuși niște grăsimi saturate”, au mai spus cercetătorii. Consumatorii ar putea considera, de asemenea, ketchup-ul, băuturile energizante și batoanele cu cereale ca fiind alegeri nutritive, deși pot contribui la aportul de zahăr adăugat.
„Există multe locuri în lanțul alimentar unde grăsimile saturate și zaharurile adăugate sunt utilizate pentru a îmbunătăți gustul diverselor alimente. Aici intervine aspectul ascuns,” a spus Taylor. „De exemplu, pâinea nu conține cantități mari de zaharuri adăugate pentru aromă sau optimizarea rețetelor, dar cantitatea de produse din pâine consumată în SUA va începe să se acumuleze.”
Cum eviți surselor de zaharuri adăugate și grăsimi saturate
Rezultatele studiului sugerează că oamenii ar trebui să țină cont de aceste surse mai puțin evidente de zahăr adăugat și grăsimi saturate din alimente. Totuși, dr. Chun a avertizat că nu ar trebui să se renunțe complet la alimentele bogate în nutrienți precum pieptul de pui sau ouă. „Este important să subliniem că secretul unei diete sănătoase nu este eliminarea în totalitate a acestor alimente, ci mai degrabă concentrarea pe varietate și moderație”, a explicat ea. „Această cercetare subliniază importanța conștientizării efectului cumulativ al cantităților mai mici de grăsimi saturate și zahăr adăugat din diverse surse.”
De fapt, încercarea de a evita toate grăsimile și zaharurile ar putea provoca mai mult rău decât bine, a spus Schembre. „Grăsimile dietetice sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă. Evitarea alimentelor cu grăsimi saturate este nepractică și inutilă și ar putea duce, din neatenție, la deficiențe în alți nutrienți importanți”, a spus ea.
În schimb, ea recomandă concentrarea pe o dietă echilibrată, care include o varietate de alimente integrale și bogate în nutrienți, fiind în același timp conștienți de aportul lor general de zaharuri adăugate și grăsimi saturate, a spus Chun.
Recomandările specialiștilor
Pentru a reduce aportul de zahăr adăugat și grăsimi saturate, Chun a recomandat:
- Citirea etichetelor de pe alimentele procesate, pentru a identifica mai ușor cantitatea de grăsime și zahăr dintr-un produs
- Alegerea alimentelor integrale în locul opțiunilor procesate, atunci când este posibil
- Limitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr
- Atenție la mărimea porțiilor
- Optarea pentru metode de gătit mai sănătoase, cum ar fi grătarul
- Consumul mai multor fructe, legume și cereale integrale