ABC în bucătărie: Cum prăjești corect cartofii, ca să iasă crocanți la exterior și pufoși la interior

cartofi prajiti Sursa foto: Pixabay/matthiasboeckel

Nu o să vă vină să credeți, dar puțină lume știe să gătească, așa cum ar trebui, cartofii prăjiți. Inclusiv dintre bucătari nu sunt toți capabili să îți ofere un cartof crocant la exterior și pufos înăuntru.

Pentru a obține aceste calități trebuie ales soiul corect de cartof și urmați niște pași:

  1. În primul rând alege cartofi albi sau cu coajă roșie. Soiul mai galben este mai făinos și mai potrivit pentru piure sau garnituri.
  2. Curăță și taie cartofii cât mai egali. Astfel se vor prăji uniform.
  3. Lasă cartofi tăiați minim o oră în apă. Astfel se va extrage amidonul din ei. Se pun apoi pe un șervet de bucătărie și se tamponează bine până sunt complet uscați.
  4. Cartofii NU se sărează înainte de a-i prăji.
  5. Se încinge uleiul la 160 de gr, o cantitate suficientă pentru a acoperi complet cartofii. Se pun cartofii în uleiul încins. Se prăjesc astfel cam 5 minute.
  6. Se scot cartofii și se lasă la răcit pe un grătar.
  7. Se încinge uleiul la 190 de gr și se mai pun la prăjit încă 2-3 minute.
  8. Se scot din nou pe un grătar și se tamponează cu un șervețel. Abia acum se sărează.

Trucuri:

În loc de ulei puteți folosi și untură de porc.

Nu amestecați în tigaie decât în faza a doua, când cartofii sunt deja aproape prăjiți, altfel se vor rupe.

Nu puneți cantitate mare de cartofi în tigaie pentru că se nu se vor prăji, se vor fierbe.

Cartofii prăjiți pot fi înlocuiți cu variante mai dietetice gătite în cuptor sau în air fryer.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *