Mâncarea care ne aduce aminte de copilărie este mereu ceva ce miroase bine, nu gătești prea des, dar de fiecare dată te întoarce lângă poala bunicii sau a mamei. Cum stăteau ele în bucătărie, găteau lucruri super simple, dar cu sosuri și cruste senzaționale, cu produse de sezon, pe care astăzi le considerăm delicii gastronomice! Și o făceau în fiecare zi, căci mâncarea din oală se termina repede, timpul lor liber era puțin, iar mama mereu se scula la 5 dimineața să prepare și să lase de-ale gurii înainte să plece la muncă.
Mirosul de gutuie îmi amintește de toamnă și multe alte lucruri de demult: de castanii de pe strada de la bloc, de covorul de frunze suflate de vântul rece al dimineții, când plecam zgribuliți la școală și desigur, de mama, care mereu ne întreba ce să mai gătească. Și venea de la birou seara cu câteva gutui în plasă, care peste noapte umpleau de arome toată casa, iar dimineața ajungeau în oală.
M-am bucurat acum șapte ani când am venit în Spania, că am văzut gutui și aici și chiar considerate ceva național. Spaniolii le fac marmeladă (din aceea calup pe care o aveam și noi pe vremuri, de se taie cu cuțitul), mie mi-a fost dor de o tocană de carne cu gutui ca în copilărie.
Ingrediente
3 gușe de porc (puneți orice parte din porc vă place)
2 gutui coapte
puțină slană afumată
un cub de unt
3-4 căței de usturoi
jumătate de pahar de vin roșu
sare, piper.
Prepararea porcului cu gutui
Trebuie să recunosc, mama nu făcea chiar această rețetă, ci mai mult o tocăniță clasică, rapidă. Eu am pus porcul la slow cooker vreo 2 ore, temperatură mică (merge și la cuptor la 160 de gr). Am adăugat în oală cu carnea doar un pahar de apă, jumătate de pahar de vin, sare (nu prea multă), piper, 3 căței de usturoi.
Am scos carnea pe un platou, iar sosul l-am redus (scăzut), prin fierbere, până a rămas puțin și concentrat. În el am pus un cub de unt și piper proaspăt. Sare nu, că scăzând deja este destul de sărat.
Am tăiat slana în bucățele mici pe care le-am prăjit în tigaie, le-am scos și le-am pus peste porc.
Am curățat gutuile de coajă și miez (nu le aruncați sunt bune la peltea!), le-am tăiat felii, am aruncat și un usturoi în tigaie și le-am prăjit, apoi am turnat puțină apă și le-am lăsat până s-au înmuiat puțin. Dar am avut grijă să rămână crocante, nu o marmeladă moale.
Le-am așezat peste carne și am turnat sosul redus deasupra.
Poftă bună!
Ar fi mers și o mâncare de prune….