Peltea de gutui: Arome și culori de toamnă într-un borcan de gusturi dulci-amărui

Peltea de gutui / Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Flickr Peltea de gutui / Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Flickr

Unul dintre cele mai gustoase fructe de toamnă este, vorba cântecului, „galbena gutuie, dulce-amăruie”, care ne umple de parfum livezile, raioanele de fructe sau bucătăriile. Se spune că aroma sa inconfundabilă ne trezește imagini de toamnă însorită, copilărie liniștită sau vechi rețete preparate în familie.

Care sunt beneficiile gutuii?

Gutuia este, pe lângă fructul binecuvântat al acestui anotimp și o sursă bogată de vitamina C, zinc, potasiu, cupru, fier și fibre alimentare. De asemenea, este bogată în anumiți compuși organici benefici pentru sănătatea organismului uman. Se spune că ar putea ajuta la slăbit, atenuarea ridurilor, prevenirea alergiilor, normalizarea colesterolului și tensiunii arteriale.

Ce poți găti din gutui?

Dacă vrei să treci dincolo de degustarea fructului ca atare, din gutuie se pot prepara gemuri, marmelade, dulcețuri, compoturi, lichioruri, tarte și prăjituri sau chiar feluri principale cu carne și gutui. Dar de departe cel mai rafinat produs din gutuie este pelteaua, făcută după o rețetă veche românească. Pelteaua pe care bunicile o serveau musafirilor pe o fafurioară alături de cafeaua cu caimac și paharul de apă rece.

Vezi detalii

Ce e pelteaua și ce o ajută să se întărească?

Pelteaua este un produs alimentar de consistență gelatinoasă, obținut prin fierberea sucului sau a extractului de fructe cu zahăr, până când se ajunge la textura specifică. Pelteaua se deosebește de gemuri sau dulcețuri prin faptul că este mai clară și mai fermă, având o textură translucidă. Nu se folosește gelatină sau gelifiant pentru întărire. Totul se realizează cu ajutorul pectinei.

Pectina, substanța naturală prezentă în pereții celulari ai plantelor, este un tip de fibră solubilă. Cunoscută pentru proprietățile sale de gelifiere, ajută la formarea unei texturi consistente și ferme și este extrasă în principal din mere, gutui, struguri și alte fructe.

Ingrediente pentru pelteaua de gutui și prepararea acesteia

Pentru peltea avem nevoie de 1 kg de fructe, 1 kg de zahăr și 2 l de apă. Se aleg gutui coapte, mai mici, sănătoase și adaugă și câteva mere.

Fructele se spală bine, se taie în sferturi întregi , cu cotoare și coji cu tot, se pun în oală, apa peste și se fierb cam o oră, să aromatizeze apa, care va și scădea în procesul de fierbere. Gutuile trebuie să fie moi la final, când le înțepăm cu furculița.

Se trece totul printr-o sită fină, pentru că avem nevoie doar de lichid curat.

La 1 l de zeamă se pune 1 kg de zahăr. Se lasă zahărul să se topească în sucul cald, apoi se pune oala pe foc și se fierbe, la foc mediu, până când e închegată. Se spumează și se pune în borcane sterilizate.

Se învelesc borcanele într-o pătură și se lasă câteva zile să se răcească.

Cum știi că e închegată?

Facem testul linguriței. Punem puțină peltea pe o farfurie și o întindem. Așteptăm să se răcească. Trecem vârful linguriței prin mijloc. Dacă rămâne spațiu, e gata. Dacă laturile se reunesc, mai trebuie fiartă. Nu o fierbem prea mult, pentru a nu deveni cleioasă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *