Imagini dramatice dintr-o fermă din Galați afectată de inundații: „Au dispărut câteva vaci, nu le-am mai găsit/Sala de muls a fost sub ape” – Daniela Mihalache, fermier, Cudalbi

inundatii, Galati, animale foto: G4Food

Inundațiile care au lovit mai multe localități din județul Galați în noaptea de vineri spre sâmbătă au afectat puternic și ferma familiei Mihalache din comuna Cudalbi. Apele s-au revărsat cu precădere în locul unde sunt ținute vacile pentru lapte ( rasa Holstein ), în număr de peste 200 de capete. 

Viitura a distrus și suprafețe însemnate din plantația de viță-de-vie, sursă de struguri pentru vinurile vândute sub brandul Helios. 

”Apa a deschis porțile grajdului și a năvălit în interior. Au dispărut câteva vaci, nu știu unde sunt acum, dacă mai sunt vii sau moarte. Trebuie să ne apucăm să numărăm tot efectivul, ca să știm exact câte lipsesc. 

Apa a intrat în sala de muls, a acoperit toată aparatura, într-o primă fază nu am reușit să mulgem vacile care au supraviețuit, au ajuns să ragă din cauză că ugerele erau pline, s-au umflat”, a declarat Daniela Mihalache pentru G4Food.

Ferma soților Adrian și Daniela Mihalache a rămas fără curent electric, fără apă curentă și fără semnal la telefon, în plină urgie. În cele din urmă, ei au reușit să pună în funcțiune generatorul din fermă și să desfășoare activitățile curente, cum ar fi mulsul vacilor.

”Avem un generator mare, l-am pus în funcțiune și am reușit să mulgem vacile, dar foarte greu. Vacile erau însetate și înfometate”.

Între timp, a revenit și semnalul telefonic. 

Laptele, peste 2 tone, se află în tancurile de răcire, urmează să fie predat luni, 16 septembrie, unui procesator din zonă. 

Apa a afectat și stocurile de nutreț pentru vaci: baloți de lucernă și fân, silozul, porumbul. 

”Trebuie făcute niște analize, ca să nu se fi dezvoltat microorganisme toxice din cauza apei”, a afirmat Daniela Mihalache. 

Furia apelor a luat la vale și bidoanele cu substanțe fitosanitare necesare tratamentelor la vița-de-vie. Plantația a fost afectată de asemenea.

”Am văzut că s-au format niște rupturi de teren, sunt șpalieri căzuți. Nu am ajuns încă la fața locului, deocamdată ne ocupăm de ferma de vaci, să scoatem noroiul. Apa a luat și sticle cu vin”.

Fermierii din Cudalbi, de la ferma Adrilact Com SRL, care produce și lapte și vin, afirmă că nu a fost o singură sursă de unde s-au revărsat apele:

”Au venit de peste tot, de pe versanți, pe canale, pe râul Gera”.

Soții Mihalache au sunat la 112, când au avut semnal telefonic, ca să fie ajutați de pompieri, dar li s-a comunicat că prioritate au locuințele, în fața fermelor.  Circulația rutieră către comuna vecină de la sud, Slobozia-Conachi, este încă întreruptă. 

Familia Mihalache se străduiește să readucă în funcțiune ferma de vaci. Va face rapid o evaluare a pagubelor, pentru a scoate pierderile din contabilitate. 

Citește și Inundații Galați, 14 septembrie 2024 ”Apa a măturat toate animalele care i-au stat în cale: găini, oi, capre” – Petrică Ionașcu, comuna Pechea

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *