Dieta cu cantități reduse de ulei de măsline extravirgin ar putea fi cea mai bună pentru inimă, potrivit unui nou studiu

uei de masline, competitii, eliada, londra Sursa foto: PxHere

Cercetătorii de la Universitatea din Florida au examinat efectele asupra sănătății ale diferitelor cantități de consum de ulei de măsline extravirgin, constatând beneficii atât în cazul dietelor cu consum redus, cât și în cazul celor cu consum ridicat, transmite publicația MedicalNewsToday.

Uleiul de măsline, o componentă cheie a dietei mediteraneene, este cunoscut pentru reducerea riscurilor de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, inflamațiile, colesterolul ridicat și boli precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, cantitatea optimă pentru beneficii pentru sănătate nu era clară.

În cadrul studiului, 40 de adulți cu risc ridicat de boli cardiovasculare aterosclerotice au urmat o dietă bazată pe plante integrale timp de patru săptămâni. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: unul a consumat 4 linguri de ulei de măsline extravirgin zilnic (consum ridicat), în timp ce celălalt a consumat mai puțin de 1 linguriță zilnic (consum scăzut). Ambele grupuri au înregistrat reduceri semnificative ale colesterolului LDL (colesterolul rău).

În mod remarcabil, grupul cu consum redus a înregistrat reduceri mai mari ale colesterolului LDL, colesterolului total, colesterolului HDL, apolipoproteinei B și ale nivelului de zahăr din sânge în timpul unei perioade de patru săptămâni, comparativ cu grupul cu consum ridicat.

Autorul principal, Dr. Monica Aggarwal, a remarcat că rezultatele sugerează că cantități mai mici de ulei de măsline extravirgin ar putea fi mai benefice, indicând faptul că acesta ar putea fi „mai puțin rău”, mai degrabă decât benefic în comparație cu alte componente ale dietei. Jennifer Wong, dietetician, și Monique Richard, nutriționist și dietetician, au fost de acord că un aport redus de grăsimi, chiar și din surse sănătoase precum uleiul d emăsline, poate duce la profiluri metabolice mai bune. Acestea au subliniat importanța echilibrului și a faptului de a nu înlocui alte alimente bogate în nutrienți cu exces de ulei de măsline.

Pentru cei care se întreabă care este aportul ideal de ulei de măsline, se recomandă consultarea unui dietetician autorizat pentru a determina cantitatea potrivită pe baza nevoilor dietetice individuale. Orientările generale sugerează că, pentru o dietă de 1.500-1.800 de calorii, se recomandă 50-60 de grame de grăsime pe zi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: PxHere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *