Cartofii aux gratin sunt un deliciu. Singurul lor păcat este numărul imens de calorii. N-am avut niciodată curaj să le număr, că n-aș mai fi putut nici măcar să gust.
Prepararea lor nu durează mult, dacă ai totul pregătit. Cu cartofii și ouăle gata fierte când te apuci de montat preparatul, în 10 minute mâncarea e în cuptor.
Iată ingredientele necesare:
- 6-7 cartofi micuți sau vreo 4 mari
- 5 ouă
- 200 de ml de smântână pentru gătit
- 200 de grame de mozzarella rasă
- 150 de grame de feta/telemea rasă
- Câteva cubulețe de unt
- Sare și piper
Mod de preparare:
Cartofii se fierb în coajă. Ouăle să fie tari. Se curăță de coajă și se lasă la răcit.
Pentru montare avem nevoie de un vas nu prea mare rezistent la cuptor. Se unge cu unt, se lasă câteva feliuțe de unt pe fundul vasului.
Se taie cartofii felii, se întind în strat uniform în vas. Se pun sare și piper.
Deasupra se așează felii de ouă, sare și piper. Peste care se rade jumătate din cantitatea de mozzarella și jumătate din feta.
Montăm ultimul strat de cartofi (sare și piper)și deasupra radem restul de brânză.
Turnăm deasupra smântâna de gătit, bine repartizată peste toată suprafața și băgăm această frumusețe la cuptor: 200 de grade, căldură sus-jos, timp de 30 de minute. Trebuie să fie frumos gratinată deasupra în final. Din păcate, fiind fierbinte nu prea reușești să scoți felii frumoase, în care să se vadă straturile. Asta e tot ce s-a putut (foto).
N-am avut cum să o las să se răcească pentru că la 20 de minute după ce am scos-o din cuptor era gata mâncată.
Poftă bună și vouă!