Orezul roz hibrid ca aliment al viitorului: combinația de cereale și carne cultivată

orez roz, orez hibrid, alimente sustenabile euronews.com

O echipă de cercetători sud-coreeni a dezvoltat un nou aliment hibrid – o sursă ieftină și ecologică de proteine, în încercarea de a dezvolta variante sustenabile de alimente pentru viitor, transmite Euronews.

În interiorul unui mic laborator universitar plin de echipamente care se rotesc, într-un frigider e un bol de orez fiert. Cu nuanțele sale roz și violet, acest orez hibrid nu seamănă deloc cu orezul normal.

„Este orezul în care am integrat celule animale, folosind o gelatină, pentru a acoperi suprafața boabelor de orez la o scară nanometrică. Le-am crescut într-un incubator la aproximativ 37 de grade timp de 1-2 săptămâni. Apoi le-am gătit folosind un cuptor cu microunde”, a declarat Milae Lee, de la Departamentul de inginerie chimică și biomoleculară de la Universitatea Yonsei din Coreea de Sud.

Primul experiment reușit legat de orez a fost nu demult – în februarie 2024 au reușit inginerii biomoleculari să integreze cu succes celule animale în boabe de orez. Toate aceste experimente se subscriu necesității de a dezvolta un viitor alimentar sustenabil.

Un experiment care promite

Numit „orez hibrid”, noul aliment conține cu 310 miligrame mai multe proteine la 100 de grame decât orezul înainte de experiment, potrivit echipei de cercetare. Conține cu 160 de miligrame mai mulți carbohidrați la 100 de grame decât orezul convențional. Acest lucru se datorează unei întârzieri în descompunerea carbohidraților, un proces în care carbohidrații se leagă cu alți compuși.

Având în vedere că un gram de piept de vită conține aproximativ 186,2 miligrame de proteine, consumul a 100 de grame de orez hibrid poate fi comparabil cu consumul a 100 de grame de orez standard cu 1 gram de piept de vită, conform datelor oferite de echipa de cercetare într-un studiu publicat în revista Matter. Un experiment care deocamdată promite: nu doar carne cultivată, ci și alimente hibride.

Echipa de cercetare afirmă că această îmbunătățire nutrițională se datorează gelatinei de pește și enzimelor utilizate pentru a îmbunătăți stabilitatea structurală a boabelor de orez.

Analiza organoleptică a arătat că are un gust similar cu cel al orezului normal, cu o ușoară aromă de proteine animale – asemănătoare untului și migdalelor, cu o ușoară nuanță de grăsime.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

euronews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *