Rețetele Juanitei. Colivă pentru sufletul celor dragi. Mâine sunt moșii de vară, când românii sfințesc și împart colivă pentru cei plecați dintre noi

coliva, ziua mortilor, mosii de vara, retete, retetele Juanitei Sursa foto: Facebook/JamilaCuisine

Moșii de Vară (Sâmbăta Morților) va avea loc mâine 22 iunieînainte de Sărbătoarea Rusaliilor, respectiv Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. În această zi, în Biserica Ortodoxă sunt oficiate Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice. Astfel, sunt amintiți părinții, moșii și strămoșii noștri adormiți, iar gospodinele merg la biserică ducând colivă, colaci, vin și cireșe pentru a le sfinți.

De când a murit mama, acum câțiva ani, am învățat și eu să pregătesc în casă coliva și o să vă dau rețeta cu care n-am dat greș niciodată. Cinstit vorbind nu e chiar rețeta mea, eu doar o adaptez la gustul meu. E rețeta prietenei mele Nina, cea mai credincioasă ființă pe care o știu eu și care face colivă de când era tânără, pentru toate rudele și prietenii decedați.

Ingrediente: 

1 kg arpacaș de grâu

1 kg de zahăr

4 litri de apă

750 de grame de nucă tăiată mărunțel

sare și arome după gust.

Pentru decor: 

pesmet sau biscuiți măcinați

zahăr pudră

bomboane, ciocolată etc.

” Mai întâi coliva se spală în 9 ape. Spui ” Tatăl Nostru ” la fiecare apă pe care o schimbi. Că e de sufletul morților, nu desert ”, îmi spune mereu Nina.

” Pui apa la fiert cu grâul în ea și puțină sare și o lași până s-a fiert. Ai grijă focul să nu fie mare să nu se prindă de fund. Nici nu amesteci, ca să rămână bobul întreg. Când și când mai miști de oală. Guști grâul să fie aproape fiert și îi pui zahărul. Acum, din păcate, trebuie să stai lângă ea și să amesteci. Pune-i și aromele care îți plac: vanilie, esență rom, coajă rasă de lămâie și portocală. Când lichidul a scăzut, oprești focul și pui o cârpă groasă peste oală, să tragă umezeala. Și să nu se usuce deasupra. O lași așa toată noaptea.

Dimineața, dai de-o parte cârpa, iei crusta de pe margini (dacă e), îi pui nuca, o dregi de arome. Pusă pe platou frumos, vine momentul să o decorezi. Dai prin sită pesmetul sau granulele de biscuiți (acest strat va absorbi umezeala) cât să acopere bine toată coliva și deasupra pui (tot prin sită) zahărul pudră. Din bomboane, pătrățele de ciocolată, fructe etc, desenezi o cruce. ”

Să se odihnească în pace toate sufletele dragi!

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *