E greu să ne imaginăm hot dog-urile, hamburgerii și cartofii prăjiți fără condimente, dar acestea pot adăuga pe furiș calorii, grăsimi, sare și zahăr la o masă, transmite Today.com.
Condimentele precum maioneza, ketchupul sau muștarul pot fi potențatori de gust perfecți pentru o masă casual. Sunt elemente de bază în bucătărie, îmbunătățind gustul sendvișurilor, burgerilor și al cartofilor.
Dar, pe lângă adăugarea de savoare, condimentele pot adăuga și sare, grăsimi și zahăr la alimentele sănătoase dacă oamenii le folosesc în cantități prea mari, spun nutriționiștii.
„În general, sunt pro-condimente dacă te ajută să mănânci alimente mai sănătoase”, spune dieteticianul înregistrat Natalie Rizzo, editor de nutriție la Today.
„De exemplu, dacă îți place tofu doar cu sos de soia, atunci adaugă condimentul pentru a te atrage să mănânci mai mult din această proteină sănătoasă pe bază de plante. Sau dacă îți place să faci conopidă picantă cu sos iute, folosește-l pentru a mânca mai mult din această legumă cruciferă”, adaugă ea.
Dar dacă iubești maioneza și adaugi câteva linguri la o masă, aceasta poate crește drastic caloriile și grăsimile saturate, avertizează ea.
„Condimentele schimbă ecuația nutrițională. Desigur, cât de mult folosești va fi factorul cel mai important”, spune Lisa Young, dietetician înregistrat în New York și autor al cărții „Finally Full, Finally Slim”.
Ce sunt condimentele de bază?
Un condiment este „ceva folosit pentru a îmbunătăți gustul alimentelor”, conform definiției Merriam-Webster.
Alegeri populare sunt:
– Muștar
– Ketchup
– Maioneză
– Sos barbecue
– Salsa
– Sos iute
– Sos de soia
– Oțet
– Wasabi sau hrean
Unii oameni consideră guacamole și hummus condimente, dar alimentele care pot fi consumate singure, în general, nu sunt considerate condimente, au spus bucătarii pentru The Kitchn.
Nutriția condimentelor
Fiecare condiment este diferit, așa că este important să citești eticheta pentru a verifica mărimea porției și valorile nutriționale, sfătuiesc ambii nutriționiști.
Sosurile de soia și salsa sunt mai bogate în sare, în timp ce maioneza este mai bogată în calorii, spune Rizzo. Ketchupul și sosul barbecue au zahăr adăugat.
Oamenii nu realizează că o lingură de ketchup conține o linguriță de zahăr, notează Young. „Ketchupul este ceva ce punem pe atât de multe alimente. Devine o problemă de cantitate pe care vrei să o controlezi”, adaugă ea.
Care sunt beneficiile condimentelor?
Pe lângă faptul că sunt o modalitate ușoară de a îmbunătăți gustul, condimentele pot face și o masă mai satisfăcătoare — ajutându-i potențial pe oameni să facă alegeri mai bune și să mănânce mai puțin pe termen lung, notează Young.
„Dacă mănânci ceva ce îți place, ești satisfăcut și te oprești. Ideea este că, psihologic, ești satisfăcut”, spune ea.
Puiul la abur este sănătos, dar fad, așa că un pic de sos barbecue îi va da acel gust de care cineva ar avea nevoie pentru a-l alege în locul unei opțiuni mai puțin nutritive, subliniază Young.
Unele condimente pot adăuga un pic de nutriție: salsa, de exemplu, este făcută în mare parte din roșii și ingrediente pe bază de plante, ceea ce înseamnă că are licopen — un antioxidant puternic — și alte beneficii pentru sănătate, spune Rizzo.
Care este cel mai sănătos condiment?
Oțetul a fost alegerea principală a ambilor nutriționiști. Turnat peste carne de vită, pui sau legume, poate îmbunătăți gustul fără a adăuga multe calorii.
„Nu are sare, zahăr sau grăsimi adăugate și nu ai nevoie de mult pentru a obține un gust foarte puternic”, spune Rizzo.
Oțetul este fermentat, bun pentru intestin și adaugă un gust înțepător, adaugă Young. Oțeturile făcute din vin sau cidru de mere sunt bogate în polifenoli — compuși benefici găsiți în plante — și acizi organici și pot fi o sursă bună de antioxidanți, au descoperit studiile.
Salsa a fost o altă alegere de top, deoarece este făcută în mare parte din roșii și ingrediente pe bază de plante, ceea ce înseamnă că are licopen — un antioxidant puternic — și alte beneficii pentru sănătate, spun nutriționiștii.
Muștarul poate fi, de asemenea, o alegere sănătoasă, adăugând mult gust fără multe calorii sau zahăr, spune Young. Dar poate fi sărat, așa că persoanele cu hipertensiune ar trebui să fie atente la cantitatea consumată.
Care este condimentul cel mai puțin sănătos?
Maioneza, deoarece conține o cantitate mare de grăsimi saturate, spune Rizzo.
Deoarece este bogată în grăsimi și calorii, maioneza ar fi condimentul cel mai puțin sănătos de ales dacă îți urmărești greutatea, adaugă Young. Dar dacă ești fan maioneză, este în regulă să o consumi; doar fii atent la cantitate.
Dacă zahărul este o preocupare, ketchupul și sosul barbecue sunt cele mai rele condimente, spun ambii nutriționiști. „Primul ingredient în multe sosuri BBQ este zahărul”, notează Rizzo.
Mesajul principal este să folosești condimentele cu înțelepciune: alege-l pe cel care îți place cel mai mult, adaugă puțin la masa ta și nu exagera. Dacă îți îneci legumele în condimente, probabil depășești cu mult recomandările zilnice pentru sare, zahăr și grăsimi saturate, avertizează Rizzo.
„Este întotdeauna cel mai bine să te uiți la mărimea porției recomandate de pe etichetă. Uneori poate vrei puțin mai mult decât recomandarea și asta e în regulă, dar nu face asta de fiecare dată”, spune ea.
Articolul nu este despre condimente ci despre sosuri, dar e corect din pct de vedere al informațiilor ( maioneza, ketchupul etc sunt extrem de nesănătoase pentru ca mai conțin și potențiatori de gust chimici pe lângă zahăr, grăsimi etc. ). Ar fi interesant un articol despre condimente / plante aromatice cu proprietățile lor pentru digestie si sanatate (acestea fiind cimbru, pătrunjel, piper, etc).