STUDIU Consumul de 1 lingură de oțet de mere în fiecare zi ajută la slăbit în cazul adulților mai tineri / Ce efecte secundare neplăcute ar putea să apară

cidru de mere suc de mere Sursa Foto: Pexels.com

Consumul de oțet de cidru de mere a devenit un mod popular de a pierde în greutate în ultimii ani, dar poate ajuta cu adevărat oamenii să slăbească?

Un nou studiu a constatat că adolescenții și adulții tineri libanezi care au băut până la o lingură de oțet de mere zilnic, timp de 12 săptămâni, au slăbit în medie 5 kg, transmite Health.com

Cercetarea, publicată în BMJ Nutrition, Prevention, & Health, a constatat, de asemenea, că participanții au avut niveluri mai scăzute de zahăr din sânge, colesterol și trigliceride la sfârșitul perioadei de trei luni.

Cercetările anterioare au evaluat capacitatea băuturii de a reduce greutatea la adulții în vârstă, dar acesta este primul studiu care a testat strategia la persoanele mai tinere.

„Această grupă de vârstă a fost selectată pentru a răspunde lipsei de cercetări privind efectele oțetului de cidru de mere în mod specific la persoanele mai tinere și pentru a interveni devreme în viață pentru a preveni potențial complicațiile de sănătate pe termen lung asociate cu obezitatea”, a declarat pentru Health autorul studiului, Rony Abou-Khalil, doctor în biologie, șeful Departamentului de Biologie și Biochimie de la Universitatea Sfântul Duh din Kaslik din Jounieh, Liban.

În timp ce cercetarea poate face să pară că o doză zilnică de oțet de cidru de mere ar putea fi un instrument eficient de scădere în greutate, unii experți avertizează că nu ar trebui să se facă prea mult caz de acest studiu, având în vedere limitările sale considerabile.

Legătura potențială dintre oțetul de cidru de mere și pierderea în greutate

Abou-Khalil a declarat că cercetătorii și-au propus să evalueze o potențială soluție pentru obezitate care să se alinieze la interesul tot mai mare pentru produsele non-farmaceutice. „Am fost motivați să explorăm potențialele remedii naturale pentru reducerea greutății care ar putea oferi alternative sigure și eficiente la intervențiile tradiționale”, a spus el.

Cercetătorii au decis să testeze oțetul de cidru de mere, obținut din mere zdrobite și fermentate și folosit de mult timp ca tonic pentru sănătate.

Echipa a recrutat 120 de participanți cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani. I-au împărțit în patru grupuri și au instruit persoanele din trei dintre grupuri să bea fie 5, 10, fie 15 mililitri (ml) de oțet de cidru de mere dimineața. (Pentru referință, 15 ml este egal cu aproximativ o lingură.) Al patrulea grup a băut un placebo.

Echipa a descoperit, de asemenea, îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește nivelurile de glucoză din sânge, trigliceride și colesterol.

Studiul este primul care evaluează impactul oțetului de cidru de mere asupra sănătății, în afară de greutate. Este, de asemenea, singurul care examinează modul în care băutura afectează persoanele mai tinere – deși alte cercetări au testat dacă îi ajută pe adulții mai în vârstă să piardă kilograme.

Consumul zilnic a 1 sau 2 linguri de băutură acidulată a dus la o pierdere modestă în greutate, de 2 până la 4 kilograme după trei luni, potrivit unui studiu mic (dar adesea citat) din 2009. Într-un alt studiu mic, cercetătorii au administrat oțet de cidru de mere persoanelor care urmau atât o dietă cu restricții calorice, cât și una obișnuită. După 12 săptămâni, ambele grupuri pierduseră în greutate, dar cei care au consumat oțet au pierdut mai mult.

De ce ar putea oțet de cidru de mere ajuta oamenii să piardă din greutate?

Abou-Khalil a spus că nu este clar ce se află în spatele potențialului efect al oțetului de cidru de mere asupra pierderii în greutate, dar are câteva teorii.

„Un mecanism propus este că oțetul poate ajuta la creșterea senzației de sațietate, ceea ce duce la reducerea aportului caloric”, a menționat el. „În plus, s-a sugerat că oțetul influențează metabolismul și sensibilitatea la insulină, contribuind potențial la oxidarea grăsimilor și la reducerea depozitării grăsimilor”.

Deși poate părea interesant faptul că ceva atât de simplu ca o doză zilnică de oțet de cidru de mere ar putea duce la pierderea în greutate, Abou-Khalil a recunoscut că cercetarea are unele limitări.

În primul rând, este posibil ca douăsprezece săptămâni să nu fi fost suficiente pentru a evidenția o asociere fermă între oțetul de cidru de mere și pierderea în greutate, a spus Abou-Khalil. „Studiile pe termen mai lung ar putea oferi informații despre durabilitatea efectelor observate și dacă orice schimbări se mențin în timp”, a adăugat el.

De asemenea, este dificil să generalizăm concluziile, având în vedere dimensiunea redusă a studiului, concentrarea doar pe adolescenți și adulți tineri și lipsa de diversitate în rândul participanților. „Studiul nostru s-a axat pe populația libaneză, iar practicile culturale și dietetice pot varia în rândul diferitelor grupuri etnice”, a spus Abou-Khalil.

Melissa Mitri, un dietetician de practică privată și expert în pierderea în greutate neafiliat cu studiul, a reluat acest sentiment. „Nu există suficiente dovezi până în prezent că oțetul de cidru de mere va duce la pierderea în greutate în diverse grupuri de oameni”, a declarat ea pentru Health.

Există dezavantaje pentru a lua oțet de cidru de mere în fiecare zi?

Consumul zilnic de oțet de cidru de mere poate aduce unele efecte secundare neplăcute.

Oțetul de cidru de mere poate „degrada smalțul dinților și poate irita esofagul”, a spus Mitri, motiv pentru care ea recomandă diluarea acestuia în apă dacă vă decideți să îl beți.

O doză zilnică de astfel de oțet ar putea, de asemenea, să provoace greață și să încetinească digestia, ceea ce ar putea reprezenta o problemă pentru persoanele a căror digestie este deja mai lentă din cauza gastroparezei sau a medicamentelor de slăbit eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi Ozempic și Mounjaro.

Oțetul de cidru de mere ar putea interacționa și cu alte medicamente, cum ar fi insulina, diureticele și laxativele, a spus Mitri. De aceea, este important să consultați un medic înainte de a încerca oțetul de cidru de mere dacă luați aceste medicamente sau orice alte medicamente.

„În cele din urmă, nu este sfătuit pentru cei cu boli de rinichi, deoarece aciditatea sa ridicată poate solicita rinichii”, a spus Mitri.

Strategii eficiente de scădere în greutate

O doză zilnică de oțet de cidru de mere vă poate ajuta să pierdeți în greutate, dar alte strategii sunt mult mai încercate și mai adevărate.

„Pentru a pierde în greutate, trebuie să vă aflați într-un deficit caloric, adică să consumați mai puține calorii decât ardeți”, a explicat Mitri. „Puteți face acest lucru prin reducerea aportului de calorii din dieta dumneavoastră, prin exerciții fizice mai multe sau, în mod ideal, prin combinarea ambelor.”

În cele din urmă, aceste vechi metode, testate, sunt probabil o cale mai sigură pentru pierderea în greutate pe termen lung.

 

Sursa Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *