Strugurii sunt printre cele mai accesibile fructe, disponibili aproape tot timpul anului pe rafturile magazinelor. Deși mulți îi ignoră, nutriționiștii spun că a-i include zilnic în alimentație poate aduce beneficii importante atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, notează publicația Parade.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Struguri verzi vs. struguri roșii: care sunt mai sănătoși?
Michelle Wong, dietetician acreditat la Life Time, explică: „Deși toți strugurii conțin mulți dintre aceiași polifenoli și micronutrienți precum vitamina C și potasiu, concentrația acestor polifenoli poate varia. În general, cu cât coaja fructului este mai închisă la culoare, cu atât puterea antioxidantă este mai mare datorită polifenolilor”.
La rândul ei, René Ficek, nutriționist și fondatoarea Seattle Sutton’s Healthy Eating, subliniază că strugurii roșii și cei verzi au valori nutriționale foarte asemănătoare. Totuși, un avantaj al celor roșii este conținutul mai ridicat de resveratrol, un antioxidant cu rol esențial în protecția inimii.
Beneficii imediate ale consumului de struguri
Integrarea strugurilor în dietă poate aduce schimbări vizibile încă din primele zile:
-
Hidratare mai bună. „Consumul de struguri susține hidratarea pentru că sunt în mare parte apă și conțin electroliți, precum potasiul”, arată Wong. Strugurii au între 80% și 89% apă, ceea ce îi face aliați pentru persoanele care nu beau suficiente lichide.
-
Digestie îmbunătățită. Strugurii sunt o sursă bună de fibre solubile și insolubile. Acestea contribuie la menținerea sănătății florei intestinale, previn balonarea și constipația și, împreună cu apa conținută, ajută tranzitul intestinal.
-
Stabilizarea glicemiei. Deși sunt dulci, fibrele din struguri previn creșterea bruscă a zahărului din sânge. Wong explică: „Chiar dacă strugurii sunt dulci, ei nu provoacă un vârf glicemic datorită conținutului de fibre”. Acest efect se traduce prin niveluri mai constante de energie și o dispoziție echilibrată, reducând riscul unor afecțiuni cronice precum diabetul sau bolile cardiovasculare.
Efecte pe termen lung
Pe termen lung, consumul zilnic de struguri poate aduce beneficii și mai mari:

-
Reduc inflamația cronică. Lee Cotton, dietetician, explică: „Strugurii sunt bogați în flavonoide, resveratrol și proantocianidine. Aceste ingrediente sunt benefice pentru protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi”. O dietă bogată în flavonoide este asociată cu reducerea riscului de cancer, boli cardiovasculare și neurodegenerative.
-
Îmbunătățesc sănătatea inimii. Flavonoidele și fibrele din struguri contribuie la reducerea inflamației și la protejarea sistemului cardiovascular. Wong subliniază: „Fibrele din struguri sunt un alt nutrient benefic pentru sănătatea inimii. O dietă bogată în fibre este asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet și obezitate”.
-
Sprijină imunitatea. Cotton adaugă: „La fel ca fructele citrice, strugurii conțin vitamina C, care susține sistemul imunitar”. Persoanele care îi consumă regulat se pot îmbolnăvi mai rar și se recuperează mai repede atunci când fac infecții.
-
Protejează creierul. Resveratrolul din struguri, mai abundent în cei roșii, este asociat cu reducerea stresului oxidativ și cu un risc mai scăzut de boli neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. Cotton subliniază: „Resveratrolul a fost studiat pentru reducerea stresului oxidativ și are beneficii asupra sănătății creierului”.