Cum poți folosi un sos simplu de arahide și cum să-l prepari acasă. Provine din gastronomia indoneziană și merge peste carne, legume, paste sau orez

sos de arahide cum se prepara si cu ce se mananca foto: ID 19161277 © Btktan | Dreamstime.com

Sosul de arahide este un preparat foarte răspândit în diferite bucătării ale lumii, preponderent în Asia și Extremul Orient, dar cu utilizări și caracteristici care se schimbă în funcție de tradițiile gastronomice care se schimbă de la o zonă la alta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Poate fi mai fluid sau mai dens, mai aromat sau mai puțin condimentat, mai dulceag sau mai spre sărat. Merită o încercare, pentru că doar cunoscând obiceiuri și uzanțe din alte bucătării îndepărtate putem lărgi paleta de preparate preferate pe care să le gătim ușor acasă.

Mai ales având acces, astăzi, la un număr infinit mai mare de ingrediente decât a fost posibil vreodată. Cum este și cazul arahidelor – obișnuim să le consumăm ca snack care însoțește berea, dar din ele se poate obține un sos care poate să dea zvâc multor preparate. Am folosit deliberat acest cuvânt, pentru că redă bine diferența dintre o mâncare fadă și una cu personalitate.

Înainte de toate, sosul de arahide este un sos definitoriu pentru bucătăria Indoneziei, și oarecum și pentru Malaiezia și Thailanda. Cunoscut sub numele de bumbu kacang, este folosit pentru preparate tipice precum satay – frigărui de carne la grătar servite cu sos de arahide), gado-gado – salată de legume, ouă și tempeh cu sos de arahide, sau ca sos de adăugat peste noodles. Î

n Indonezia, sosul este preparat din arahide prăjite sau unt de arahide, usturoi, ardei iute, tamarind, sos de soia dulce (kecap manis), suc de lime și uneori lapte de cocos. Este condimentat, ușor dulce și aromat.

În tradițiile gastronomice africane, în special din Senegal, Nigeria, Mali, arahidele sunt folosite pentru a prepara un sos care se adaugă într-o mâncare în stilul unei tocane cu carne, numită maafe. Aici, sosul are un gust mai robust și mai puțin dulce, adesea îmbogățit cu ceapă, ghimbir, ardei iute și condimente locale.

În America Latină și Caraibe, unde arahidele au fost aduse din Africa și Asia, regăsim și aici sosuri din arahide. De exemplu, în Ecuador, așa zisa salsa de maní, folosită alături de cartofi, manioc, empanadas sau carne pe grătar.

Doar țările occidentale, Europa și Statele Unite, nu au în tradițiile lor culinare sosuri de arahide. Dar odată cu globalizarea și cu pătrunderea preparatelor asiatice, unele restaurante încep să propună versiuni rapide de sosuri din unt de arahide, însoțind diferite preparate asiatice.

O rețetă simplă de sos de arahide din Indonezia

Admițând principiul că orice rețetă tradițională are infinite variante, iată mai jos o versiune propusă de un cunoscut blog culinar indonezian, gândită pentru consumatorul care mănâncă în general preparate occidentale.

  • 200 g arahide prăjite fără sare sau 150 g unt de arahide simplu, fără zahăr

  • 1-2 căței de usturoi

  • 1-2 ardei iuți roșii proaspeți sau 1 uscat

  • 1 lingură zahăr brun închis

  • 2 linguri sos de soia

  • 1 lingură suc de lime

  • circa 200 ml apă fierbinte – în funcție de densitatea dorită

  • 1 lingură ulei de arahide, floarea-soarelui sau cocos

  • un praf de sare

Cum se prepară

  1. Dacă folosești arahide întregi: mixează-le până obții o pastă.

  2. Într-o tigaie încălzește uleiul și călește rapid usturoiul și ardeiul iute tocați.

  3. Adaugă pasta de arahide (sau untul de arahide), zahărul, sosul de soia și pe cel de lime.

  4. Toarnă treptat apa fierbinte, amestecând până când obții o cremă fină și catifelată.

  5. Lasă să fiarbă câteva minute la foc mic pentru a omogeniza aromele. Potrivește de sare și, dacă este nevoie, adaugă încă puțin zahăr sau lime pentru echilibru.

Pentru noodles și salate se prepară mai fluid, iar pentru carne, mai dens. Se poate servi după libera inspirație, experimentând gusturi și combinații noi, chiar alături de cartofi sau orez simple. Ideal, cu frigărui de pui și legume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *