Pe coasta Pacificului, în Peninsula Nicoya (Costa Rica), resorturi de lux au început să ofere clienților nu doar priveliști superbe și servicii de wellness, ci și meniuri special gândite pentru longevitate. Turismul de sănătate și viața activă se contopesc cu gastronomia tradițională.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Peninsula Nicoya este una dintre cele cinci „Blue Zones” oficiale la nivel mondial. Locuitorii acestei regiuni trăiesc, în medie, mult peste cei din alte părți ale lumii, nu doar ca număr de ani, ci ca sănătate generală. Dieta locală include ingrediente simple și naturale: porumb, fasole, dovleac („the Three Sisters”), legume proaspete, fructe locale și proteine concentrate în surse vegetale sau pește. Aceste alimente oferă fibre, micronutrienți și proteine de calitate.
Un studiu din 2024, care a urmărit peste 2.800 de persoane de 60+ de ani a arătat că cei cu aderență mare la dieta tradițională au avut un risc de mortalitate mai mic cu ~18% decât cei cu o alimentație mai puțin tradițională, conform New York Post.
Resorturile de lux adoptă meniuri inspirate
Resorturi precum The W Costa Rica Reserva Conchal au inclus în oferta lor meniuri „Blue Zone inspired”, care îmbină gastronomia de cinci stele cu ingredientele simple și locale. Chef-ii evită aditivii, se inspiră din rețetele tradiționale, gătesc „pe stil vechi” și pun accent pe valoarea nutrițională a alimentelor.
Turistii și expații care aleg să locuiască sau să viziteze astfel de resorturi caută nu doar relaxare, ci și un stil de viață sănătos — alimente curate, produse locale, pește proaspăt, fructe și legume.
Pe lângă alimentație, longevitatea în Nicoya este susţinută de factori de mediu și de stil de viață. Ape minerale cu nivele bune de calciu și magneziu, climat tropical care permite viața în aer liber, mers, muncă agricolă sau alte activități fizice moderate zilnic. Conexiunile sociale și scopul de viață („pura vida”, ideea de trai simplu, dar împlinitor) completează ecuația, notează Special Places of Costa Rica.
Limitări și provocări
Trendul este promițător, dar nu universal. Mesele de longevitate din resorturi de lux au prețuri ridicate. Nu toată lumea are acces la aceste facilități. De asemenea, adoptarea pe termen lung a dietei și stilului de viață Blue Zone necesită schimbări consistente, nu doar vacanțe ocazionale.
Există și riscul ca produsele servite în resort să fie percepute ca „trend culinare”, nu ca practici sustenabile de durată. Însă putem învăța ceva de aici:
- Ingrediente locale și simple: fasole, porumb, dovleac, fructe proaspete sunt „vedetele”.
- Gătitul tradițional păstrează nutrienții și gustul autentic.
- Comunitate și ritm de viață liniștit contează la fel de mult ca alimentele.
Resorturile din Nicoya Peninsula dexterizează ideea de „lux” în domeniul gastronomiei prin faptul că servesc mese nu doar elegante, ci care promovează longevitatea. Ceea ce mâncăm, unde și în ce context contează. Pentru cei care doresc mai mult decât vacanțe: o experiență care schimbă modul de a vedea alimentația și impactul ei asupra sănătății pe termen lung.