Vinete umplute cu carne, gătite la cuptor, moi în interior și crocante în exterior, delicioase, savuroase. Compoziția poate fi preponderent din carne și orez, dar se practică și versiuni vegetariene, cu brânzeturi amestecate chiar cu miezul de la vinete. Sau chiar cu miez de pâine, roșii, măsline, ton, pe modelul ardeilor umpluți în stil napoletan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
E suficient să scobim miezul vinetelor și să adăugăm în ele compoziția de carne cu orez, asemănătoare, dar nu identică, celei pentru sarmale sau ardei umpluți tradiționali. Dar la care adăugăm și pulpa vinetelor și un strop de parmezan, care rotunjește mereu gustul oricărei compoziții sărate. În funcție de inspirație și resurse, orezul se poate înlocui și cu cușcuș, paste format foarte mic, pesmet sau miez de pâine sau chiar cartofi.
Ingrediente pentru 4 porții de vinete umplute cu carne
-
2 vinete mari, sau mai multe mai mici
-
400 g carne tocată, ideal mix carne de porc și carne de vită
-
100 g orez
-
1 ou
-
30 g parmezan ras
-
pătrunjel
-
ulei de măsline
-
pesmet
-
sare, piper
Procedeu
Pregătirea vinetelor
-
Spălăm bine vinetele, le ștergem și le tăiem capetele de care sunt prinse cozile.
-
Le tăiem în jumătate pe lung și, cu o linguriță, scobim pulpa.
-
Le presărăm cu puțină sare, atât în interior cât și în exterior, apoi le întoarcețim cu fața în jos.
-
Le lăsăm așa circa 30 de minute pentru a elimina mult din lichidul amar.
Pregătirea umpluturii cu carne
-
Într-un bol de lucru tranferăm carnea tocată, oul, parmezanul ras, pătrunjelul tocat, orezul și două linguri de pesmet.
- O bună idee pentru a folosi și miezul vinetelor este aceea de o tăia cuburi mici, sota rapid în tigaie și adăuga în compoziție.
-
Amestecăm cu mâna până obținem o compoziție omogenă.
-
Așezăm vinetele goale pe o tavă cu hârtie de copt și le umplem cu amestecul de carne. Opțional, putem adăuga și un strop de suc de roșii deasupra sau felii subțiri de roșii foarte coapte, vara.
-
Stropim cu ulei de măsline și coacem în cuptor static, la 200°C, timp de aproximativ 40–45 de minute.
- Se servesc după ce stau câteva minute afară din cuptor, ca fel unic – poate fi asortată la ele și o salată verde. Se pot reîncălzi în cuptor, la microunde sau air fryer, așa că dacă facem o dată o tavă mai mare nu pot fi decât binevenite.