Nu mereu asociem reflex culorile fructelor și legumelor cu beneficiile pe care acestea le au pentru sănătate. Însă fiecărei, culori îi corespunde, în realitate, o proprietate esențială legată de sănătate. Și asta, pentru că fiecare dintre culori este dată de combinația anumitor substanțe benefice pe care alimentele vegetale le conțin. O culoare dominantă e dată de prezența în proporție mare a unui compus.
Iată mai jos asocierile directe între culorile fructelor și lecumelor și proprietățile lor:
-
Fructele și legumele roșii ajută inima – sunt bogate în licopen și antociani, care au o contribuție recunoscută în funcționarea aparatului cardiovascular (ex. roșii, căpșuni, cireșe, pepene etc).
-
Fructele și legumele portocalii ajută vederea – conțin beta-caroten, un derivat al vitaminei A, care contribuie la susținerea vederii și a sistemului imunitar (ex. morcovi, portocale, caise, piersici, pepene galben etc).
-
Fructele și legumele galbene ajută imunitatea – sunt de regulă bogate în vitamina C, care previne răceala și gripa (lămâi, ardei galbeni, ananas, struguri albi etc)
-
Fructele și legumele verzi întăresc oasele și dinții – sunt bogate în clorofilă, calciu și vitamina K (ex. spanac, broccoli, kiwi, kale, mere verzi etc).
-
Fructele și legumele violet previn îmbătrânirea – conțin antociani și polifenoli, care ajută la conservarea memoriei și combat îmbătrânirea celulară (ex. afine, prune, vinete, sfeclă roșie, varză roșie, struguri negri etc).
-
Fructele și legumele albe contribuie la scăderea colesterolului – bogate în alicină și potasiu, ajută la reducerea colesterolului și susțin sistemul imunitar (ex. usturoi, ceapă, conopidă).