Curiozități agrifood: Fiecare dintre culorile fructelor și legumelor este asociată cu un beneficiu important pentru sănătate

G4FOOD Curiozități agrifood(3) colaj media G4Food

Nu mereu asociem reflex culorile fructelor și legumelor cu beneficiile pe care acestea le au pentru sănătate. Însă fiecărei, culori îi corespunde, în realitate, o proprietate esențială legată de sănătate. Și asta, pentru că fiecare dintre culori este dată de combinația anumitor substanțe benefice pe care alimentele vegetale le conțin. O culoare dominantă e dată de prezența în proporție mare a unui compus.

Iată mai jos asocierile directe între culorile fructelor și lecumelor și proprietățile lor:

  • Fructele și legumele roșii ajută inima – sunt bogate în licopen și antociani, care au o contribuție recunoscută în funcționarea aparatului cardiovascular (ex. roșii, căpșuni, cireșe, pepene etc).

  • Fructele și legumele portocalii ajută vederea – conțin beta-caroten, un derivat al vitaminei A, care contribuie la susținerea vederii și a sistemului imunitar (ex. morcovi, portocale, caise, piersici, pepene galben etc).

  • Fructele și legumele galbene ajută imunitatea – sunt de regulă bogate în vitamina C, care previne răceala și gripa (lămâi, ardei galbeni, ananas, struguri albi etc)

  • Fructele și legumele verzi întăresc oasele și dinții – sunt bogate în clorofilă, calciu și vitamina K (ex. spanac, broccoli, kiwi, kale, mere verzi etc).

  • Fructele și legumele violet previn îmbătrânirea – conțin antociani și polifenoli, care ajută la conservarea memoriei și combat îmbătrânirea celulară (ex. afine, prune, vinete, sfeclă roșie, varză roșie, struguri negri etc).

  • Fructele și legumele albe contribuie la scăderea colesterolului – bogate în alicină și potasiu, ajută la reducerea colesterolului și susțin sistemul imunitar (ex. usturoi, ceapă, conopidă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *