Modificarea dietei vă poate ajuta să vă gestionați endometrioza. Aceasta include consumul de mai multe fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase. De asemenea, potrivit healthline.com, limitarea consumului de carne roșie, alimente procesate și alcool te poate contribui la atenuarea simptomelor endometriozei.
Se estimează că endometrioza afectează 10%-15% dintre femeile de vârstă reproductivă, din întreaga lume.
Ce este endometrioza și ce simptome are
Endometrioza este o afecțiune care implică sistemul reproducător, în care țesutul asemănător endometrului crește în afara uterului, în zone precum ovarele, abdomenul și intestinul. În mod normal, țesutul endometrial se găsește doar în interiorul uterului.
Simptomele pot include perioade dureroase și sângerări abundente, durere în timpul actului sexual, mișcări dureroase ale intestinului și infertilitate. Cauza endometriozei este necunoscută și în prezent nu există nici un tratament specific, ci doar pentru ameliorarea simptomelor.
Cu toate acestea, anumite alimente pot crește sau reduce riscul de endometrioză, iar unii oameni consideră că modificarea dietei poate ajuta la reducerea simptomelor.
1. Crește-ți aportul de grăsimi omega-3, pentru a reduce simptomele endometriozei
Grăsimile Omega-3 sunt grăsimi antiinflamatoare care pot fi găsite în peștele gras și în alte surse animale și vegetale.
Anumite tipuri de grăsimi, cum ar fi uleiurile vegetale care conțin grăsimi omega-6, pot favoriza durerea și inflamația. Cu toate acestea, se crede că grăsimile omega-3 au efectul opus, acționând ca elementele de bază ale moleculelor de inflamație și de ameliorare a durerii din organism.
Mai mult, un studiu de laborator, din 2006, făcut pe șobolani, a arătat că tratamentul cu omega-3 poate reduce semnificativ țesutul endometrial.
O altă revizuire a studiilor, din 2021, sugerează că grăsimile omega-3 pot avea proprietăți antiinflamatorii și ar putea ajuta la încurajarea regresiei simptomelor endometriozei.
Mai mult, un studiu observațional, din 2010, a constatat că persoanele care au consumat cele mai mari cantități de grăsimi omega-3 au avut un risc cu 22% mai redus de a avea endometrioză, în comparație cu cele care au consumat cele mai mici cantități.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că administrarea de suplimente de omega-3 ar putea reduce semnificativ durerea menstruală.
2. Reduceți consumul de carne roșie, deoarece favorizează inflamația
Carnea roșie, în special carnea procesată, a fost asociată cu un risc mai mare de apariție a anumitor boli. În plus, aportul crescut de carne roșie și procesată poate contribui la inflamație, care este adesea asociată cu endometrioză.
Cercetătorii au constatat, în urma unui studiu observational, că persoanele care consumau mai mult de două porții, pe zi. de carne roșie au avut un risc cu 56% mai mare de endometrioză decât cele care consumau o porție, sau mai puțin, pe săptămână.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că un consum mai mare de carne roșie ar putea crește nivelul de estrogen din sânge. Deoarece endometrioza este o boală dependentă de estrogen, nivelurile mai ridicate de estrogen în sânge pot crește riscul afecțiunii.
3. Mănâncă multe fructe, legume și cereale integrale/ Fibrele reduc nivelul de estrogen
Fructele, legumele și cerealele integrale conțin vitamine, minerale și fibre. Aceste alimente și beneficiile lor pot fi, de asemenea, foarte importante pentru femeile cu endometrioză.
Un aport ridicat de fibre poate reduce nivelul de estrogen, ceea ce ar putea ajuta la gestionarea endometriozei.
De asemenea, fructele, legumele și cerealele integrale sunt bogate în antioxidanți.
Potrivit unui studiu, s-a constatat că persoanele cu endometrioză, care au urmat o dietă bogată în antioxidanți timp de 4 luni, au experimentat o capacitate antioxidantă crescută și scăderea markerilor stresului oxidative.
4. Limitați cofeina și alcoolul, deoarece consumul lor, în cantități mari, ar putea favoriza endometrioza
Medicii recomandă, adesea, ca persoanele cu endometrioză să își reducă aportul de cofeină și alcool.
Mai multe studii au descoperit că persoanele cu endometrioză tind să consume cantități mai mari de alcool, decât cele fără această afecțiune. Totuși, acest lucru nu dovedește că un consum mai mare de alcool cauzează endometrioză. De exemplu, ar putea însemna că persoanele cu endometrioză tind să bea mai mult alcool din cauza bolii.
Mai mult, un alt studiu nu a găsit nicio legătură între consumul de alcool și endometrioză.
În mod similar, nici legătura dintre confeină și endometrioză nu este clară.
În timp ce câteva studii au descoperit că un consum de cofeină sau cafea a fost asociat cu un risc mai mare de endometrioză, o revizuire sistematică din 2021 și o meta-analiză au concluzionat că aportul de cofeină nu crește riscul acestei afecțiuni.
5. Mănâncă mai puține alimente procesate, pentru a-ți putea gestiona mai bine endometrioza
Reducerea aportului de alimente procesate este o idee bună pentru aproape oricine, iar acest lucru poate ajuta, de asemenea, și la gestionarea endometriozei.
Alimentele procesate sunt, adesea, bogate în grăsimi, sodiu și zahăr, dar sărace în nutrienți esențiali, inclusiv fibre.
În plus, unele cercetări sugerează că un consum regulat de alimente procesate ar putea fi, de asemenea, legat de niveluri crescute de inflamație.
Ca urmare, limitarea consumului de alimente, cum ar fi produse de patiserie, chipsuri, biscuiți, bomboane și alimente prăjite poate ajuta la reducerea durerii asociate endometriozei.
Pentru un impact și mai mare, înlocuiți alimentele procesate cu cele care pot ajuta la gestionarea endometriozei, cum ar fi peștele gras, cerealele integrale sau fructele și legumele proaspete.
6. Încearcă o dietă fără gluten, pentru a ameliora endometrioza
O dietă fără gluten nu este, în general, recomandată persoanelor care nu au boală celiacă sau sensibilitate specifică la gluten. În plus, este restrictivă și poate avea un conținut scăzut de fibre și nutrienți, plus mult amidon rafinat. Totuși, există unele dovezi că o dietă fără gluten poate aduce beneficii persoanelor cu endometrioză. Într-un studiu din 2021 al diferitelor intervenții alimentare, participanții au descoperit că în urma unei diete fără gluten, pe o perioadă de 6 luni, durerile specific endometriozei s-au ameliorat, pe o scară de până la 10 acestea ajungând la 6,4.
7. Soia ar putea fi de ajutor în calmarea endometriozei
Unele diete pentru endometrioză recomandă eliminarea soiei din alimentație. Acest lucru se datorează faptului că soia conține fitoestrogeni, care sunt compuși vegetali care pot imita estrogenul. Cu toate acestea, nu se știe, în mare măsură, cum afectează fitoestrogenii endometrioza.
Unele dovezi sugerează că soia poate fi dăunătoare. Cu toate acestea, multe studii care au examinat consumul alimentar de soia la persoanele cu endometrioză au descoperit exact contrariul.
Cercetătorii susțin că, în loc să crească efectele asemănătoare estrogenului în organism, fitoestrogenii din soia au efectul opus, blocând efectele estrogenului și reducând endometrioza.