Tania Fântână, nutriționist: Soia, o sursă vegetală foarte bună de proteine și antioxidanți / Cine trebuie să evite acest aliment?

tania fantana, nutritionist, soia, beneficii

Boabele de soia sunt o sursă importantă de proteină vegetală. Pe lângă conținutul ridicat de proteină, ele oferă și beneficii în ceea ce privește reducerea riscului de cancer și îmbunătățirea simptomelor cauzate de menopauză. Originare din Asia, ele sunt cultivate astăzi în mare parte în Asia, în America de Nord și de Sud, dar și alte regiuni. În Asia, boabele sunt consumate întregi, în timp ce în țările din Vest sunt preferate variantele mult mai procesate. Printre produsele obținute din soia, enumerăm: făina de soia, tofu, laptele de soia, sosul de soia, uleiul de soia sau proteina de soia.

Boabele de soia conțin antioxidanți și fitonutrienți care oferă numeroase beneficii sănătății. Acestea conțin cantități bune de proteine, dar și carbohidrați și grăsimi.

100 g de boabe de soia fierte conțin:

  • 172 kcal
  • apă 63%
  • proteine 18,2 g
  • carbohidrați 8,4 g
  • zahăr 3 g
  • fibre 6 g
  • grăsimi 9 g

Boabele de soia sunt printre cele mai bune surse vegetale de proteină. Fibrele conținute sunt atât solubile, cât și insolubile. Fibrele insolubile pot cauza probleme digestive (balonare, diaree) pentru anumiți indivizi cu tractul digestiv mai sensibil. Persoanele care au colon iritabil ar trebui să fie atente la consumul de soia, deoarece acesta nu este conform dietei Fodmap (dieta specifică persoanelor diagnosticate cu colon iritabil).

Boabele de soia sunt bogate în fitonutrienți de tipul: izoflavone (polifenoli antioxidanți cu efecte pozitive asupra sănătății), acid fitic (impiedică absorbția fierului și zincului, dar poate fi contracarat prin fierberea, încolțirea și fermentarea boabelor) și saponine (efect bun asupra reducerii colesterolului).

Izoflavonele imită estrogenul și au astfel efecte pozitive asupra sănătății, ajutând la reglarea dezechilibrelor hormonale în nivelurile de estrogen; ajută la diminuarea simptomatologiei de perimenopauză și postmenopauză; ajută la menținerea densității osoase și sănătății cardiovasculare. Studiile arată că nu numai femeile pot beneficia de efectele pozitive ale consumului de soia, ci și bărbații, prin atenuarea riscului de a dezvolta cancer la prostată.

Femeile asiatice care au consumat în copilărie și adolescență alimente pe bază de soia au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân la maturitate, precum și de a recidiva în cadrul acestei afecțiuni.

Asociația Britanică de Nutriție și Dietetică recomandă ca formulele de lapte pentru copii pe bază de soia să fie folosite numai în cazuri excepționale.

Consumul de soia poate interfera cu absorbția medicamentelor care tratează disfuncția tiroidiană. Discutați cu medicul pentru ajustarea medicației.

Nu uitați însă că studiile pe oameni au un caracter limitat, fiind studii observaționale care arată o asociere a consumului de soia cu prevenirea cancerului, dar nu arată o cauzalitate.

Consumul ridicat de soia poate diminua funcția tiroidei la anumite persoane predispuse către această afecțiune și poate duce la hipotiroidism (scăderea producerii de hormoni tiroidieni). Un studiu, realizat pe 37 de femei din Japonia, a arătat că 30 de grame de soia mâncate zilnic timp de 3 luni au cauzat simptome specifice hipotiroidismului. Simptomele au fost: disconfort, somnolență, constipație, mărirea tiroidei. Toate acestea au dispărut după finalizarea studiului.

În concluzie, aș spune că soia rămâne o variantă vegetală foarte bună de proteine ce își poate face loc pe masa noastră. Vă recomand să vă limitați consumul la lapte de soia, tofu, boabe și păstai de soia (edamame) și să evitați sau eliminați variantele ultra procesate de tipul șnițelelor de soia, chiftelelor, cârnaților etc.

Combinații sănătoase în care puteți consuma soia

Boabele de soia fierte pot fi alăturate într-o salată cu puțină brânză sau ou pentru o masă echilibrată de prânz sau cină. Tofu poate fi tras la tigaie împreună cu susan și un mix de legume. Asemenea și pentru păstaile de soia care pot fi un snack delicios prin simpla lor fierbere preț de câteva minute. Laptele de soia poate fi o variantă de mic dejun împreună cu o mână de cereale integrale fără zahăr și banană sau fructe de pădure.

Consumați cu măsură din toate alimentele pe care natura ni le pune la dispoziție. Nu faceți obsesii din niciuna și nu uitați că sănătatea nu se obține numai în farfurie. Este dependentă și de cât de mult ne mișcăm, cu pasul sau cu gândul.

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână

Citește și Tania Fântână, nutriționist: Despre rondelele de cereale și crackerși / Sunt opțiuni mai sănătoase decât clasica pâine?

Comentarii

  1. 1. Soia asa cum o stim, e TOXICA;
    2. De aceea asiaticii o usuca si o folosesc ca atare.
    3. Ei nu folosesc “lapte de soia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *