Beneficiile uleiului de usturoi, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii, a imunității și a sănătății pielii, îl pot face o alegere excelentă și ușor de adăugat în dietă. Iată, potrivit healthshots.com, câteva modalități ideale de utilizare a acestuia.
Usturoiul este un ingredient esențial în majoritatea gospodăriilor. Gustul său distinct adaugă savoare oricărui fel de mâncare. De asemenea, el este utilizat frecvent ca remediu natural, datorită nutrienților și proprietăților sale medicinale. În plus, există multe beneficii pentru sănătate asociate consumului de usturoi, ca atare sau sub formă de ulei.
Printre cele mai importante beneficii ale uleiului de usturoi se numără proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii, dar și potențialele beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol. Totuși, trebuie să fii atent atunci când îl consumi. Consumul excesiv al acestui ulei poate avea efecte adverse.
Ce este uleiul de usturoi?
Uleiul de usturoi este un ulei concentrat, puternic, derivat din cățeii de usturoi (Allium sativum) prin procese precum distilarea la vapori, macerarea sau înmuierea usturoiului într-un ulei vehiculant. „Dintre compușii activi ai usturoiului, în special alicina este responsabilă pentru aroma și gustul distincte și proprietățile sale medicinale”, spune nutriționista Haripriya N. Uleiul de usturoi este utilizat atât ca ingredient culinar, cât și ca remediu natural pentru diverse probleme de sănătate.
Uleiul de usturoi este bun pentru sănătatea cardiovasculară
Există multe beneficii ale uleiului de usturoi, atunci când vine vorba de sănătatea cardiovasculară. Acesta poate îmbunătăți sănătatea inimii, prin abordarea a trei factori principali de risc cardiovascular. Un studiu publicat în Nutrition Journal a constatat că uleiul de usturoi poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol, factori importanți în reducerea riscului de boli de inimă. Compușii găsiți în uleiul de usturoi pot relaxa arterele sanguine, ducând la un flux sanguin mai lin. De asemenea, pot limita formarea cheagurilor de sânge, principală cauză a atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Uleiul de usturoi întărește imunitatea
Uleiul de usturoi a fost demonstrat ca întărește sistemul imunitar. Conține o varietate de substanțe antibacteriene, inclusiv alicina, conform unui studiu publicat în Journal of Immunology Research. Aceste substanțe pot ajuta corpul să combată eficient multe boli, inclusiv cele bacteriene și fungice. Prin întărirea răspunsului imunitar, uleiul de usturoi poate îmbunătăți capacitatea organismului de a se apăra împotriva agenților patogeni, reducând astfel susceptibilitatea la bolile comune.
Uleiul de usturoi, bogat în antioxidanți și proprietăți antiinflamatorii
Există multiple beneficii ale uleiului de usturoi datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidanților pe care îi conține, spune acest studiu publicat în jurnalul Antioxidants. El ajută la protejarea celulelor de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi – niște substanțe instabile pot duce la multe probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni cronice. De asemenea, antioxidanții ajută la protejarea structurilor celulare și a ADN-ului, prin neutralizarea daunelor oxidative. Acest lucru poate fi util în condițiile caracterizate prin inflamație persistentă, cum ar fi artrita, unde inflamația poate cauza dureri articulare și deteriorarea acestora.
Uleiul de usturoi ajută la menținerea controlului glicemiei
Există multe beneficii ale uleiului de usturoi care contribuie la gestionarea nivelului de glicemie. Cercetările publicate în Journal of Medicinal Plant Research sugerează că ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ceea ce înseamnă că celulele corpului devin mai receptive la insulină. Sensibilitatea îmbunătățită la insulină permite o absorbție mai eficientă a glucozei din sânge, ceea ce ajută la gestionarea nivelurilor de glicemie. Acest impact ar putea fi foarte util pentru persoanele cu diabet, deoarece poate ajuta la gestionarea fluctuațiilor glicemice și scăderea riscului de probleme asociate cu boala.
Uleiul de usturoi, bun pentru piele și păr
Când vine vorba de piele și păr, există multe beneficii ale uleiului de usturoi de care te poți bucura. “Proprietățile sale antibacteriene pot ajuta la combaterea bacteriilor care generează acneea și la reducerea inflamației asociate cu afecțiunile pielii”, spune expertul. În plus, aplicarea uleiului de usturoi, local, poate sprijini creșterea părului și prevenirea căderii acestuia, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a verifica aceste afirmații.
Cum să consumi ulei de usturoi?
Imunitatea mai puternică și controlul glicemiei sunt unele dintre cele mai importante beneficii ale uleiului de usturoi. Iată cum poți include acest ulei în dieta ta:
- Gătit – Uleiul de usturoi este, adesea, folosit ca un adaos gustos pentru diverse feluri de mâncare. Pur și simplu, pune-l peste legume, paste sau pâine, sau folosește-l ca bază pentru prăjirea, sotarea sau coacerea preparatelor. Acesta îmbunătățește gustul și adaugă antioxidanți și beneficii pentru sănătatea inimii.
- Dressinguri pentru salate – Uleiul de usturoi adaugă profunzime dressingurilor pentru salate sau în bolurile cu cereale. Combină uleiul de usturoi cu ulei de măsline, suc de lămâie, oțet balsamic și un praf de sare și piper. Acesta promovează sănătatea inimii și întărește imunitatea.
- Ceai pentru întărirea imunității – Un amestec cald poate ajuta la ameliorarea răcelilor și la susținerea imunității. Adaugă câteva picături de ulei de usturoi în apă fierbinte și servește-l. Combate infecțiile și calmează durerile în gât. Bea-l înainte de culcare, pentru un efect maxim.
- Sosuri și paste de tartinat – Adaugă ulei de usturoi în sosuri, pentru un gust unic. Amestecă-l în hummus, guacamole sau sosuri pe bază de iaurt. Acesta adaugă un gust bogat și furnizează proprietăți antimicrobiene.
- Supe și ciorbe – Uleiul de usturoi este un excelent adaos pentru supe și ciorbe. Pune puțin ulei de usturoi peste supa fierbinte, chiar înainte de a o servi. Îmbunătățește gustul și oferă beneficii antiinflamatorii. Folosește-l în supa de pui, pentru a-i spori proprietățile de combatere a răcelilor.
- Aplicații externe – Uleiul de usturoi poate fi aplicat pe piele sau pe scalp pentru diverse beneficii. Amestecă uleiul de usturoi cu un ulei purtător (cum ar fi uleiul de cocos) și masează-l pe scalp, pentru a stimula creșterea părului. Aplică uleiul diluat pe zonele cu acnee sau pe răni minore, pentru efecte antimicrobiene. Acesta hrănește scalpul, reduce mătreața și ajută la vindecarea infecțiilor minore ale pielii.
Efecte secundare ale consumului de ulei de usturoi
Deși există multe beneficii ale uleiului de usturoi, dar, pentru un consum sigur, este esențial să cunoști și efectele secundare.
- Uleiul de usturoi poate irita sistemul digestiv, provocând arsuri la stomac, gaze, balonare, greață, vărsături sau diaree.
- Uleiul de usturoi poate cauza respirație puternică de usturoi și miros al corpului, care poate fi neplăcut pentru unii indivizi.
- Aplicarea directă a uleiului de usturoi pe piele poate provoca iritații, senzație de arsură sau roșeață. Se recomandă diluarea acestuia cu un ulei purtător înainte de aplicare topică.
Aceste beneficii ale uleiului de usturoi pot ajuta multe persoane să își mențină un stil de viață sănătos și bunăstarea. Totuși, este important să consulți medicul înainte de a-l adăuga în dietă dacă ai afecțiuni medicale preexistente.