Un nou studiu sugerează, potrivit eatingwell.com, că nivelurile mai ridicate de vitamina D pot duce la rate mai scăzute de cancer de colon. Dietele precum cea mediteraneeană tind să includă niveluri mai mari de vitamina D. Discută cu medicul tău dacă un supliment de vitamina D este o alegere potrivită pentru tine.
Cancerul colorectal este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer la nivel global, în special în țările care urmează un stil de viață și o dietă occidentală. La nivel mondial, sunt diagnosticate anual 1,2 milioane de cazuri noi, fiind al doilea cel mai frecvent cancer la bărbați și al treilea la femei.
Cercetătorii caută mereu modalități de a reduce riscul acestui tip de cancer. Într-o analiză publicată în aprilie 2025 în revista Nutrients, cercetătorii au revizuit mai multe studii privind relația dintre vitamina D și cancerul colorectal și au descoperit că aceasta ne-ar putea proteja în fața acestei boli.
Ce au descoperit cercetătorii, referitor la vitamina D
Această cercetare a fost o analiză a studiilor existente. Au fost analizate peste 10.000 de studii, dar au fost reținute doar 50 care îndeplineau criteriile: studii pe adulți, cu cancer colorectal sau deficiență documentată de vitamina D, și/sau participanți care au primit suplimente de vitamina D.
Vitamina D are multiple beneficii:
- susține comunicarea între celulele nervoase
- reglează tensiunea arterială
- previne infecțiile respiratorii
- contribuie la sănătatea intestinală, nivelurile hormonilor tiroidieni, glicemia
- reduce inflamația, acționează ca antioxidant și sprijină sistemul imunitar
De asemenea, vitamina D:
- inhibă creșterea celulară necontrolată
- blochează formarea vaselor de sânge care hrănesc celulele canceroase
- promovează moartea celulelor anormale (apoptoza)
Deficiența de vitamina D este asociată cu un risc crescut de cancer colorectal, deoarece contribuie la inflamația intestinală, un factor important în dezvoltarea cancerului.
Vitamina D ne poate proteja de cancerul colorectal
O meta-analiză a 31 de studii a arătat că persoanele cu un aport mare de vitamina D (80 ng/mL) aveau un risc cu 25% mai mic comparativ cu cele cu aport mic (10 ng/mL). Studiul “Nurses’ Health Study” a arătat o reducere cu 58% a riscului de cancer colorectal la femeile cu cel mai mare aport de vitamina D.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Alte studii (Iowa Women’s Health Study, PREDIMED) au confirmat rezultate similare. Suplimentarea cu vitamina D a redus dezvoltarea polipilor intestinali cu 33% și a polipilor adenomatoși de risc înalt cu 43%.
În concluzie, Vitamina D, fie din alimentație, fie din suplimente, joacă un rol crucial în prevenirea și tratamentul cancerului colorectal.
Ce favorizează deficiența de vitamina D
Deficiența de vitamina D afectează între 30% și 50% din populația globală, unele grupuri fiind chiar mai afectate. Factorii de risc pentru deficiență includ:
- sexul feminin
- traiul în regiuni reci
- pielea mai închisă la culoare
- nivel economic scăzut
Alți factori de risc pentru cancerul colorectal:
- vârsta înaintată
- stilul de viață sedentar
- dietă bogată în grăsimi nesănătoase și carne roșie, săracă în fibre
- dezechilibru al microbiomului intestinal
- boli inflamatorii intestinale, obezitate, fragilitate, diabet
Vitamina D administrată în exces poate fi toxică
Corpul produce vitamina D cu ajutorul razelor ultraviolete. Totuși, în anotimpurile reci, expunerea la soare este insuficientă. În plus, pielea închisă la culoare, poluarea sau chiar folosirea cremei de protecție solară pot reduce sinteza vitaminei D. Așadar, alimentația și suplimentele pot fi metode mai sigure de a o obține.
Atenție, însă, deoarece un exces de vitamina D poate duce la toxicitate. Este recomandat să îți testezi nivelurile sanguine și să consulți un nutriționist sau medic pentru dozare optimă.
Surse alimentare de vitamina D
- gălbenușul de ou
- peștele gras (somon, ton, macrou, sardine)
- unele ciuperci
- lactatele și sucurile fortificate
Dieta mediteraneană – bogată în legume, fructe, cereale integrale, pește, lactate, nuci și grăsimi sănătoase – este o opțiune alimentară care susține un aport natural de vitamina D și alți nutrienți antiinflamatori.
Ieși afară, la soare, de câte ori poți!
Această analiză a 50 de studii arată o legătură clară între nivelurile adecvate de vitamina D și un risc redus de cancer colorectal. Testează-ți nivelul de vitamina D și, dacă este necesar, îmbogățește-ți dieta cu alimente bogate în această vitamină sau discută cu un specialist despre suplimente.
Ieși afară la soare când poți – și, dacă faci mișcare în aer liber, cu atât mai bine pentru sănătatea ta fizică și mentală!
