VIDEO „Romania Day on Broadway”: Sute de americani au stat și câte o oră la coadă ca să deguste mici și sarmale românești / „Litălșii” ar putea ajunge în restaurante din SUA

video, romania day on broadway, mici, sarmale Sursa foto: G4Food

Ieri, în New York, sute de americani au stat și câte o oră la coadă ca să deguste mici și sarmale românești, la cel mai mare festival românesc din Statele Unite ale Americii – Romania Day on Broadway, eveniment care a ajuns în acest an la cea de-a 23-a ediție.

„E timpul să ducem cele mai interesante produse tradiționale românești în inima unuia dintre cele mai populare orașe din lume – New York-ul. Vom închide Broadway pentru o zi, iar micii vor fi vedetele festivalului românesc Romania Day on Broadway”, a declarat, duminică, Valentin Șoneriu, directorul companiei brașovene CarmOlimp, care a investit peste 1,5 milioane de euro în dezvoltarea unui nou brand de mici românești, „Litălși – niște mititei”, conform Agerpres, partenerul media al evenimentului.




Potrivit sursei citate, peste 6.000 de mici au sfârâit pe grătarele instalate pe Broadway, produsele fiind preparate local, dar după rețeta firmei brașovene, iar chef-ul unui restaurant din Manhattan, cu o stea Michelin, s-a ocupat de acest demers.

„Micii vor avea o dimensiune mult mai mare față de cum îi știm noi, vor avea cam 24 de centimetri. Ei se vor putea servi în chiflă la fel ca hot dogul, dar și separat cu pâine și muștar”, a punctat directorul companiei brașovene CarmOlimp. Alături de el la eveniment a fost și Cătălin Mahu, antreprenorul lanțului de restaurante cu specific românesc La Mama din București, care a și dat o mână de ajutor la grătar.

Cătălin Mahu a purtat și însemnele WeAreRomania.com/You are Welcome, cel mai recent think tank de identitate gastronomică și promovare a României culinare pentru turiști, la care este coinițiator. Weareromania.com/You are Welcome marchează prin acest parteneriat, la doar mai puțin de două luni de la lansare, prima acțiune de promovare a țării în străinătate. În aceste zile, în două restaurante din București se desfășoară și campania „Luna Gastronomiei cu Fetească” tot sub egida platformei.

„Gastronomia românească e fantastică și astăzi am văzut oameni care au stat la cozi de câte o oră să mănânce mici și sarmale. Americanii au avut răbdare să stea la aceste cozi pentru că erau curioși, iar la final ne-au mulțumit. Oamenii și-ar fi dorit și papanași, știau de ei și nu vorbesc doar despre românii prezenți. Gastronomia românească are o valoare de întrebuințare fantastică pe acest meleag. Noi trebuie doar să învățăm cum să ajungem la acești oameni. Ei sunt deschiși, vor să guste, întreabă, sunt curioși. Ei sunt departe, dar depinde de noi să fim aproape de ei. Am venit aici la New York, la acest eveniment, cu ideea că gastronomia românească trebuie promovată, dar de fapt cred că gastronomia noastră trebuie doar lăsată liberă în lume, prezentată. Sunt bucuros că am reușit să ajung, să particip, să pun umărul la toată treaba asta așa cum sunt bucuros că proiectul Weareromania.com/You are Welcome a ajuns pe Broadway”, a declarat pentru G4Food Cătălin Mahu.

Șoneriu spune că a decis să lanseze noua gamă de mici, pe care a înregistrat-o la OSIM, într-unul dintre cele mai populare orașe din lume pentru că își dorește ca și americanii să descopere acest produs atât de iubit de români, fiind în discuții avansate cu un distribuitor din Statele Unite pentru livrarea în restaurante și magazine.

Romania Day on Broadway a debutat în anul 2000, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Ambasada României din Statele Unite ale Americii, Consulatul General al României din New York și Institutul Cultural Român (ICR). Evenimentul include un program artistic, având ca scop promovarea în rândul americanilor a celor mai frumoase aspecte ale culturii, obiceiurilor, valorilor și tradițiilor românești.

Festivalul a fost deschis de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, reprezentantul permanent al României pe lângă Națiunile Unite, Cornel Feruță, ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Viorel Ursu, consulul general la Consulatul General al României în New York, Mihaela-Simona Florea, directorul Institutului Cultural Român de la New York (ICR New York), Dorian Branea, precum și membri ai Camerei Reprezentanților, Senatului SUA și ai Primăriei orașului New York.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Frumos dar prost organizat, puteau sa pună trei – cinci gratare. Micii și produsele din carne au fost pe degeaba, a fost o promoție a CarmOlimp. Bravo lor, am să caut și am să mănânc produsele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *