Octombrie este Luna de conștientizare a cancerului de sân și există câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoașteți. La nivel global, 2,3 milioane de femei, de toate vârstele, au fost diagnosticate cu cancer de sân în 2022.
Acest tip de cancer este tratabil, atunci când este diagnosticat în stadii incipiente, dar există unele lucruri care vă pot ajuta să vă reduceți riscul de a-l dezvolta, potrivit eatingwell.com.
Prof. dr. Megan Rossi, specialistă în nutriție, a ales să vorbească, recent, despre un ingredient controversat despre care se zvonește a fi un factor de risc pentru cancerul de sân. Ei bine, ea a afirmat că acesta poate, de fapt, să scadă riscul de cancer de sân, datorită nutrienților săi benefici.
Alimentul în cauză este soia și, în special, tofu, care este considerat a fi un „aliment fără hrană” pentru cei cu risc crescut de cancer. Dar iată de ce prof. dr. Rossi recomandă încorporarea ingredientelor pe bază de soia în tiparul tău de alimentație.
Soia poate reduce riscul de cancer mamar
Prof. dr. Rossi dezminte zvonul potrivit căruia tofu poate crește riscul de cancer de sân și afirmă că acest aliment face exact opusul.
„Fii sigur, acesta este un mit. De fapt, studiile arată că cei care includ soia în dieta lor, fie că este sub formă de fasole edamame, tofu, tempeh sau lapte de soia, par să aibă, practic, un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân”, spune medicul. Și, potrivit acestuia, există un motiv direct pentru care se întâmplă acest lucru.
„Unul dintre componentele cheie considerate a fi benefice sunt acești fitoestrogeni din alimentele din soia”, explică Rossi, făcând referire la un studiu din 2022 și unul din 2024, ambele susținând afirmația ei că un consum de soia este legat de un riscul mai mic de cancer de sân datorită izoflavonelor pe care le conține. Acești compuși fitoestrogeni pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor menopauzei, inclusiv bufeurile.
Cum poți include soia în dietă
Dacă sunteți în căutarea modalităților de a include forme de soia integrale în dietă, încercați aceste rețete, foarte apreciate, care evidențiază ingredientele aprobate de dieteticieni:
- Tofu: Puteți mânca tofu cu oțet balsamic, într-o salată sau asociat cu legume prăjite, pentru o cină fără carne.
- Edamame: Un Edamame Hummus Wrap este un prânz bogat în fibre, bogat în proteine, care vă va menține sătul ore întregi.
- Tempeh: Boluri Gochujang-Glazed Tempeh și orez brun sunt delicioase și ușoare
- Lapte de soia: Micul dejun recomandat al medicului gastroenterolog Will Bulsiewicz este un smoothie cu patru ingrediente, care include afine, banane, germeni de broccoli și lapte de soia