Un nutritionist-dietetician dezvăluie secretele reușitei unei cure de slăbire: “Eu nu dau termene fixe si nu exclud total anumite alimente. Calculul după numărul de calorii nu este totul în diete!”

secretele unei cure de slabire Colaj G4Food

După primul an de facultate, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, specializarea Nutriție și dietetică, ulterior Nutriție Clinică și Comunitară, a început să înțeleagă cum influențează unele alimente procesele fiziologice ale corpului, dar și ce efecte au asupra psihicului uman, a mărturisit, pentru g4food.ro, Cristina Citre, nutritionist-dietetician la Centrul Pilot de Referință pentru Boli Rare – NoRo, din Zalău.

“Nu eu am ales dietetica, ci ea m-a ales pe mine”

“Am simțit că nu eu am ales dietetica, ci ea m-a ales pe mine și mi-a oferit posibilitatea de a înțelege cum toxicitatea alimentară acumulată ne influențează sănătatea. Am realizat că dietoterapia joacă un rol important în planul de tratament al multor probeme medicale. Orice persoană trebuie să aibă o motivație reală puternică și să beneficieze de un plan alimentar personalizat, în funcție de obiective: slăbit sau tratarea anumitor afecțiuni. De exemplu, în cele mai multe diagnostice gastroenterologice, în afara medicamentelor recomandate de medic, sunt obligatorii planurile alimentare personalizate, în care trebuie ținut cont nu doar de cantități și ore de masă, ci și de preferințele alimentare”, explică nutriționista.

Sănătatea intestinală, strâns legată de creier

„ Hipocrate spunea: “Fie ca hrana să-ți fie medicament, iar nu medicamentul hrană”. Practic, Hipocrate vorbește despre legătura dintre intestine și creier. Nu se poate să ai un psihic bun fără să ai și o bună sănătate intestinală. De aceea, de multe ori, tratamentul medicamentos devine mai eficient dacă este asociat cu adoptarea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos”, explică nutriționista.

Calitatea unui aliment nu ține de numărul de calorii

“Sănătatea intestinală este influențată, în primul rând, de absorbția nutrienților. Când oamenii au un comportament alimentar haotic, totul devine haotic. O alimentație echilibrată și asigură, însă, o bună absorbție a nutrienților la nivel gastrointestinal. De exemplu, carbohidrații și glucidele oferă energie organismului și constituie o sursă de energie, proteinele sunt sățioase și gustoase, iar fructele și legumele constituie surse de vitamine și minerale, ce combat inflamație, proces ce sta la baza startului majorității afecțiunilor. Consider că atunci când vorbim despre calitatea unui aliment nu trebuie ținut cont, neapărat, de numărul de calorii”, spune Cristina Criste.

Asocierile alimentare, o artă/Să mănânci cartofi cu salată, o greșeală

“Orice persoană care ajunge la mine pentru consiliere nutrițională este urcată pe un cântar special, numit analizor cu bioimpedanță, ce măsoară masa osoasă, pe cea musculară, dar și procentul de apă din organism. Am întâlnit multe cazuri în care procentul de grăsime din organism era sub nivelul normal, dar existau multe kilograme în plus, peste greutatea corporală normală, ceea ce evidenția multă apă în organism.

Mulți oameni fac o greșeală majoră, cum ar fi să mănânce doar salată sau să asocieze cartofii cu salata și nu cu proteine.

De asemenea, volumul gastric nu se corelează cu necesarul de energie al organismului. Deci, calitatea unui aliment, nu ține de numărul de calorii pe care acesta le oferă organismului”, a declarat, pentru g4food.ro, nutriționistul-dietetician Cristina Criste.

“Nu se bea apă imediat ce am mâncat, pentru că ne va stimula să mai mâncăm!”

“Conștientizarea senzației de sațietate este cheia reușitei oricărei cure de slăbire. Sațietatea apare la circa 10 minute după ce ne-am ridicat de la masă. Și, foarte important, nu se bea apă imediat ce am mâncat, pentru că ne va stimula să continuăm să mai mâncăm. Nu se bea apă în timpul mesei și nici imediat după ce mâncăm. Apa se bea la circa 15 minute după ce am mâncat, pentru că lichidele stau mai mult timp în stomac decât alimentele solide”, spune nutriționista.

“Evitați alimente cu mult volum, pentru că vă măresc stomacul”

“Eu nu dau termene fixe pentru slăbit si nu exclud total anumite alimente. Calculul după numărul de calorii nu este totul în diete! Orice plan alimentar se implementează treptat, nu brusc. Și, foarte important este să evitați alimentele cu mult volum, cum ar fi o porție imensa de salată sau un bol uriaș de supă, pentru că se va mări volumul stomacului. De asemenea, trebuie să mâncați stând pe scaun, relaxat și conștient. Eu dau plan alimentar pe maximum trei zile, pentru că merg pe ideea de a educa pacientul, astfel încât să înțeleagă ce alimente sunt sănătoase și cum să realizeze combinațiile alimentare. Și, chiar dacă ați mâncat mai mult la o masa sau alimente nepermise, aveți grijă ca la mesele următoare să ajustați cantitatea. De asemenea, nu vă descurajați în faza de platou a unei cure de slăbire, pentru că stagnarea nu va dura mult timp, ci doar până când organismul se resetează”, dezvăluie nutruționista.

“Puteți consuma orice aliment, dar cu măsură”

Un comportament alimentar adecvat, activitate fizică moderată și un program echilibrat de odihnă vor influența necesarul energetic al organismului.

„Porțiile din meniu se calculează în baza necesarului energetic, astfel încât să se obțină o slăbire sănătoasă. Pacientului trebuie să-i fie explicate principiile dietei: mâncarea trebuie să aibă gust, iar porțiile se cântăresc “din ochi”, nu la gramaj. Și, cel mai important, nu există interdicții. Puteți consuma orice aliment, dar cu măsură. Consider că rolul nutriționistului este de a educa pacientul, astfel încât acesta să-și însușească principiile alimentației echilibrate și ale unui mod de viață sănătos”, spune Cristina Criste, nutriționist-dietetician.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *