Familia unui cardiolog din California a dat în judecată compania Qatar Airways, acuzând-o că i-a provocat moartea lui Asoka Jayaweera, în vârstă de 85 de ani, după ce acesta s-a înecat încercând să „mănânce în jurul” cărnii dintr-o masă servită greșit, deși comandase una vegetariană. Pasagerul a murit după o aterizare de urgență în Edinburgh, potrivit plângerii depuse în instanță, scrie The Independent.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Asoka Jayaweera, un cardiolog din California de Sud care urma o dietă vegetariană strictă, a murit la bordul unui zbor Qatar Airways de la Los Angeles la Colombo, Sri Lanka, după ce i s-a refuzat masa vegetariană comandată și a fost rugat de echipaj să „mănânce în jurul” cărnii din porția oferită, potrivit unei plângeri formulată pentru deces cauzat de neglijență obținută de The Independent.
„Domnul Jayaweera era un vegetarian care urma o dietă strictă și a solicitat o masă vegetariană”, se arată în documentele depuse. Potrivit plângerii, însoțitoarea de bord i-ar fi spus că „nu mai există porții vegetariene disponibile și că i se poate oferi doar o masă obișnuită, cu carne, sfătuindu-l să «mănânce în jurul» cărnii”.
În timp ce încerca să „mănânce în jurul” bucăților de carne, Asoka Jayaweera a început să se înece, fără ca plângerea să specifice exact ce aliment a cauzat incidentul. Membrii echipajului au intervenit imediat și au contactat compania MedAire, din Phoenix, Arizona, care oferă asistență medicală de urgență pentru echipajele aeriene.
„La aproximativ ora 02:46 UTC, Asoka Jayaweera a fost monitorizat și avea un nivel de oxigenare de 69%”, se menționează în plângere. Nivelurile sub 88% sunt considerate periculoase.
A murit după ce alimentele au ajuns în plămâni
Fiul victimei, Surya Jayaweera, susține că echipajul a refuzat să devieze ruta pentru o aterizare de urgență, deși avionul zbura deasupra statului Wisconsin, nu deasupra Cercului Arctic, așa cum ar fi afirmat pilotul. „Pilotul nu a putut efectua o aterizare de urgență pentru a-l duce pe Asoka Jayaweera, în vârstă de 85 de ani, la un medic, deoarece avionul «zbura deasupra Cercului/Oceanului Arctic»”, se precizează în plângere. Familia contestă această versiune, susținând că aeronava ar fi putut fi deviată cu ușurință.
Echipajul i-a administrat oxigen, dar fără rezultat – „nivelul de saturație nu a depășit niciodată 85%”, potrivit plângerii, care menționează că Jayaweera „și-a pierdut cunoștința în jurul orei 07:30 UTC și i-au fost administrate medicamente”.
„Abia în jurul orei 11:00 UTC aeronava a aterizat la Edinburgh, Regatul Unit, iar Asoka Jayaweera a fost transportat la spital”, se arată în document. „Asoka Jayaweera a murit la Edinburgh pe 3 august 2023 din cauza unei pneumonii de aspirație”, o infecție provocată de pătrunderea alimentelor în plămâni în loc de înghițirea lor.
Plângerea mai precizează că bărbatul își rezervase călătoria pe 23 iunie 2023, cu o escală la Doha, iar dosarul a fost depus pe 31 iulie în instanța din California și transferat pe 3 octombrie la Curtea Federală din districtul central al statului.
Compania Qatar Airways – transportatorul național al Emiratului Qatar – oferă 19 tipuri de mese speciale, dintre care șapte fără carne: vegană (fără carne, pește, ouă, lactate sau miere), vegetariană crudă (doar fructe și legume nepreparate), lacto-ovo vegetariană, vegetariană hindusă, vegetariană Jain, vegetariană orientală, pentru copii vegetarieni și platou de fructe.
Cazul nu este singular
Cu toate acestea, lipsa unei mese vegetariene la bordul zborului respectiv „a dus la o tragedie pentru un bărbat din California”, se menționează în plângere.
Cazul scoate în evidență și alte incidente recente legate de restricțiile alimentare în timpul zborurilor. Anul trecut, vedeta britanică de reality-show Jack Fowler, care are o alergie severă la alune, a declarat că „aproape a murit” la bordul unui zbor Qatar Airways spre Dubai, după ce i s-a servit un curry cu pui care conținea nuci. Acesta a precizat că un incident similar a avut loc cu un an înainte, când a primit înghețată cu nuci, tot în timpul unui zbor Qatar Airways.
De asemenea, în vara anului 2024, un zbor Singapore Airlines de la Frankfurt la New York a fost forțat să aterizeze de urgență la Paris după ce o femeie din New York, în vârstă de 41 de ani, alergică la fructe de mare, „s-a simțit extrem de rău” după ce a fost servită cu un fel de mâncare care conținea creveți.
Un purtător de cuvânt al Qatar Airways nu a răspuns solicitărilor de comentarii venite din partea presei. De asemenea, avocatul companiei nu a oferit nicio declarație, potrivit The Independent.