Un cardiolog dezvăluie ce mic dejun preferă, pentru a-și menține inima sănătoasă/Acest mic dejun reduce colesterolul și oferă organismului carbohidrați, proteine, grăsimi, fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali

Ovazul micul dejun al cardiologilor pentru o inima sanatoasa Sursa foto: Pexels

Micul dejun poate deveni rapid un desert sau o masă plină de grăsimi nesănătoase, colesterol și sare dacă optezi pentru variante populare precum bacon, brioșe sau clătite. Astfel de meniu pare suficient cât să îngrozească orice cardiolog.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Mulți oameni sunt presați de timp dimineața și, de obicei, aleg alimente reconfortante, cum ar fi produsele de patiserie pentru prăjitorul de pâine, cerealele procesate pentru mic dejun și batoanele care conțin la fel de mult zahăr ca unele batoane de ciocolată”, a declarat dr. Andrew Freeman, directorul departamentului de prevenție cardiovasculară și wellness de la National Jewish Health din Denver.

Dar este ușor să alegi un mic dejun care oferă energie, nutrienți și sațietate într-o singură masă sănătoasă.

Sfatul cardiologului: Mănâncă fulgi de ovăz la micul dejun!

„Preferatul meu este cu adevărat ovăzul. În general, recomand ovăzul ca fiind cea mai bună opțiune,” spune Freeman, potrivit today.com.

Mai mult, medicul mărturisește că îl prepară acasă sau îl comandă, atunci când călătorește și nu are multe opțiuni sănătoase la dispoziție în aeroport.

Mulți alți medici sunt de acord, alegând și ei ovăzul drept micul dejun sănătos preferat.

Ovăzul nu trebuie să fie plictisitor – poți încerca rețete precum:

  • Ovăz cu condimente chai și cocos
  • Ovăz lăsat peste noapte, inspirat de tiramisu
  • Ovăz cu smochine și ricotta

De ce este important să mănânci ovăz la micul dejun

Ovăzul are numeroase beneficii pentru sănătate. Oferă carbohidrați, proteine, grăsimi, fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali, explică nutriționista Natalie Rizzo.

Ovăzul conține și beta-glucan, un tip de fibră care s-a demonstrat că reduce colesterolul.

„Această fibră solubilă trimite semnale către ficat să extragă colesterolul LDL (rău) din sânge, să se lege de el și să-l elimine prin materiile fecale împreună cu fibra,” explică Rizzo.

Fibrele beta-glucan din ovăz influențează și hormonii care controlează foamea și pofta de mâncare, ceea ce poate ajuta la menținerea greutății.

Cum să alegi cel mai bun ovăz și cum să-l prepari la micul dejun

Evită să cumperi ovăz aromatizat, care poate conține mult zahăr adăugat, și alege varianta simplă.

Freeman recomandă să consumi o cană de ovăz preparat cu apă, nu cu lapte sau unt, deoarece acestea adaugă calorii și grăsimi saturate.

Apoi, adaugă multe fructe proaspete. Cardiologul preferă fructele de pădure, care se numără printre fructele cu cel mai mare conținut de antioxidanți. O dietă bogată în antioxidanți poate reduce riscul bolilor asociate cu stresul oxidativ, precum bolile de inimă, notează cercetătorii.

Poți adăuga și alte ingrediente benefice pentru inimă, precum semințele de in măcinate sau câteva nuci, ambele fiind surse bune de acizi grași omega-3.

Evită ovăzul instant, care este cel mai procesat, și optează pentru fulgii de ovăz clasici, recomandă Freeman.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *