Turismul de masă are consecințe. În Spania și Italia localnicii alungă turiștii din restaurante cu pistoale de apă

turism de masa, taxa pe turism, Venetia, Barcelona, Italia, Spania Colaj foto G4Food

Temperaturi estivale record, tarife exorbitante la hotel şi locaţii supraglomerate, nimic nu stă în calea sezonului de vacanţe de vară în Europa, cel puţin deocamdată, potrivit unui raport al Comisiei europene a turismului (ETC), consultat de Bloomberg, transmite Agerpres.

Potrivit acestui document, turiştii internaţionali ar urma să cheltuie o sumă record de 800 de miliarde euro în acest an în Europa, în creştere cu 37% faţă de nivelul de 583 miliarde de euro înregistrat înainte de pandemie. De asemenea, sosirile de vizitatori din străinătate sunt şi ele în creştere cu 6% comparativ cu 2019, atingând un nou record pentru Europa. În spatele boom-ului turismului european sunt americanii şi 72% din cheltuielile turistice record au fost făcute până acum în destinaţii din Vestul Europei. Un nou impuls al veniturilor ar urma să vină de la vizitatorii intra-regionali şi revenirea turiştilor din estul Asiei, în special a celor din China, susţine ETC.

“Pentru moment, putem vedea cum destinaţiile din sudul Europei şi Mediterana rămân preferate de călătorii în Europa”, spune directorul general de la ETC, Eduardo Santander. Explicaţia este că turiştii continuă să dea prioritate locurilor cu vreme caldă şi preţuri avantajoase, şi aceste două elemente pot fi găsite încă în părţi din sudul Europei.

Dar locațiile menționate par să aibă o altă părere. Deși majoritatea trăiesc din turism, vizitatorii făcând să prospere restaurantele și hotelurile din Spania și Italia, populația din aceste zone începe să se revolte.

Manifestații în Barcelona

În Barcelona sunt de mulți ani la ordinea zilei manifestațiile împotriva invaziei de turiști. În zonele rezidențiale și turistice în același timp, precum Barceloneta, pe malul mării, localnicii nu se pot odihni din cauza programului extins al teraselor. Ei au cerut primăriei Orașului Condal restricționarea funcționării restaurantelor în aer liber și stoparea emiterii de noi autorizații de funcționare.

Nu mai departe de sâmbăta trecută, manifestanți care mărșăluiau prin zone populate ale orașului, printre turiști, scandau “mergeți acasă” și îi stropeau cu pistoale de apă, în timp ce alții purtau pancarte cu sloganuri precum “Barcelona nu se vinde”. Acțiuni similare au avut loc recent în Insulele Canare și Mallorca, oamenii denunțând impactul turismului de masă asupra costului și calității vieții populației locale.

Veneția caută soluții împotriva turismului de masă

Barcelona pare să fi fost luată de model și de unii reprezentanți ai administrației locale de la Veneția. Un consilier local a îndemnat recent la revoltă ”armată”. Armele? Pistoale cu apă care să țină departe turiștii și să „oprească invazia”. „Trebuie să urmăm exemplul celor de la Barcelona, care se revoltă împotriva turismului de masă. Dacă e vorba de pistoale cu apă, e vorba de o modalitate pacifistă și amuzantă cu care să facem cunoscut faptul că turismul distruge viața localnicilor”, a publicat pe pagina sa de profil Giovanni Andrea Martini, consilier comunal și ex candidat la primăria orașului Veneția.

Ideea sa a stârnit proteste în băncile opoziției, care se întreabă ce sens ar avea să boicotezi familiile care strâng bani un an întreg pentru o vacanță de câteva zile la Veneția. Însă autorul ideeii de boicot cu pistoale cu apă și-a nuanțat ulterior ideea. El a clarificat spunând că nu este împotriva turismului în general, ci al turismului de masă, care dăunează vieții de zi cu zi dar și celor care vor să viziteze în tihnă orașul și să-i admire patrimoniul.

Taxa turistică – o modalitate de a elibera orașul sau o sursă de venit?

Dealtfel, orașul-lagună a introdus în primăvara acestui an o taxă turistică de 5 euro pe zi de persoană. Însă, la câteva luni distanță, ea s-a dovedit doar o mare sursă de venit la bugetul local. Numărul turiștilor nu a înregistrat scăderi față de anii precedenți. La intrări zilnice de câteva zeci de mii de persoane, în bugetul local intră sume care depășesc 100.000 de euro zilnic, confom media locale.

Nu e clar dacă asta a fost de la început miza reală, însă e un fapt ca afluxul turistic nu a avut de suferit de pe urma ei. Recent, primarul a spus că este o măsură care se poate corecta, obiectivul fiind acela de a facilita existența cotidiană la Veneția și a-i conserva istoria și cultura.
Chestiunea turismului de masă este comună multor orașe mari din Italia însă până în prezent nu s-au înregistrat proteste precum cel de la Barcelona. Dintre orașele europene, se plâng foarte mult de fenomenul de gentrification și locuitorii din capitala Portugaliei, Lisabona.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *