Odată cu înaintarea în vârstă, devine important ca femeile să acorde o atenție sporită sănătății ginecologice, digestiei și prevenirii infecțiilor urinare, indigestiei și problemelor legate de intestin. Aici intervin, potrivit timesofindia.indiatimes.com, practicile alimentare sănătoase, care joacă un rol esential.
Potrivit expertei în sănătate și fitness Dimple Jangda, există trei condimente pe care femeile ar trebui să le consume zilnic pentru a gestiona problemele ginecologice, digestive și alte probleme specifice femeilor.
Semințele de coriandru (Dhaniya) susțin sănătatea digestivă
Potrivit postării sale, acestea sunt bogate în antioxidanți și au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea riscului de boli cronice. Susțin sănătatea digestivă, stimulează imunitatea și pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, pot îmbunătăți condițiile pielii și favorizează sănătatea inimii. În Ayurveda, coriandrul este considerat răcoritor. De asemenea, susține digestia (Agni), detoxifică organismul și este adesea folosit pentru calmarea inflamațiilor.
Cum se poate adăuga în dieta zilnică: Fierbe semințele în apă și bea ceai de coriandru pe stomacul gol. Se poate prepara și chutney din frunze de coriandru și consuma alături de mese. Potrivit lui Dimple, sucul de coriandru este, de asemenea, o metodă inteligentă de a introduce coriandrul în alimentație, deoarece ajută la detoxifierea organismului de metale grele precum plumbul și cadmiul.
Semințele de ajwain (Carom Seeds) ameliorează balonarea
În postarea sa, Dimple explică faptul că semințele de ajwain sunt cunoscute pentru proprietățile lor digestive, ajutând la ameliorarea balonării, gazelor și indigestiei. De asemenea, au proprietăți antimicrobiene care pot susține funcția imunitară și pot ajuta la ameliorarea problemelor respiratorii. În Ayurveda, semințele de ajwain sunt considerate încălzitoare. Ele îmbunătățesc digestia și metabolismul și oferă alinare în caz de răceală și tuse datorită proprietăților expectorante.
Cum se poate adăuga în dieta zilnică: Consumă 1 linguriță de ajwain cu 1/2 linguriță de sare și apă caldă. Se pot fierbe și semințele și bea apa pe stomacul gol. În plus, se pot presăra semințele în aluat.
Semințele de fenicul (Saunf) au proprietăți antioxidante
Semințele de fenicul susțin sănătatea digestivă prin reducerea balonării și gazelor. Au proprietăți antioxidante, ajută la echilibrarea hormonilor și pot atenua disconfortul menstrual. Feniculul susține și sănătatea orală, oferind o respirație proaspătă. În Ayurveda, semințele de fenicul sunt cunoscute pentru proprietățile lor răcoritoare. Sunt frecvent folosite pentru a promova digestia și a ameliora crampele menstruale.
Cum se poate adăuga în dieta zilnică: Se pot mesteca, pur și simplu. Se recomandă o linguriță de semințe de fenicul înainte și după mese. O altă metodă este prepararea unui ceai clar din aceste semințe, consumat dimineața.
Alimente de evitat
Potrivit postării lui Dimple, femeile ar trebui să limiteze alimentele procesate, în special cele bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, care pot anula beneficiile acestor condimente. De asemenea, ar trebui evitat consumul excesiv de cofeină și alcool, deoarece acestea pot perturba echilibrul hormonal și sănătatea digestivă.
