Te-ai întors din vacanță și nu îndrăznești încă să aprinzi aragazul? Iată trei idei de meniuri fără să gătești nimic

retete fara foc no cook meal meniu fara foc charcuterie e crudite salata lipie supa crema supa rece gazpacho abandon foto: pexels.com@mvdheuvel

Revenirea din vacanță, fie și dacă a fost doar la doi pași distanță, presupune o readaptare la ritmul cotidian. O soluție de trecere,  când vine vorba de alimentație: mâncare fără gătit, meniuri pentru care nu trebuie să gătim nimic.

Micul dejun e relativ simplu, iar pentru mesele principale, posibilitățile generale sunt multe, în funcție de mese și necesități:

-salate simple din legume crude sau din rădăcinoase, cu brânzeturi sau alte preparate din carne sau pește

-măsline, fasole și năut din conserve, pe care le putem condimenta rapid

-creme și preparate de pus pe pâine, dintre care salată de icre, sos humus și sos guacamole de avocado, sos tzatziki, pesto de busuioc sau pastă de sardine cu puțin unt – asta, în afară de clasicele zacuscă, pate de ficat, salată de vinete

-legume din conserve: ardei, castraveți, anghinare, fasole verde

-charcuterie e crudité, în stil franțuzesc: prune uscate și bacon, caise uscate și șuncă de pui, pepene galben cu prosciutto crudo italian, pepene roșu cu feta grecească, roșii cu mozzarella sau telemea, brie și pere, gorgonzola și struguri, smochine și brânză gouda etc

Dincolo de sugestiile generale mai mult sau mai puțin cunoscute, iată mai jos mai multe rețete fără foc. Mai exac, trei propuneri de meniu din trei feluri fiecare: câte o supă și un preparat tip sandviș dar reelaborat, creativ, pentru prânz, și câte o salată ca fel unic pentru seară. Sunt meniuri inspiraționale cu rețete fără foc, fără cantități fixe, se combină ingredientele după bunul plac și bazat pe experiență. La sentiment, cum ar spune italienii.

Meniul 1 cu rețete fără foc

Supă stil gazpacho spaniol din: roșii bine coapte, piersici și ardei iute, sare și un strop de suc de lămâie; se servește foarte rece, cu cuburi de gheață

Lipie împăturită sau rulată, în care punem: humus sau sos guacamole sau chiar salată de vinete, roșii cherry tăiate în patru, cuburi de feta și rucola

Salată din: roșii, ardei, porumb și ton din conservă și mozzarella, pe un pat de salată verde, un mix la alegere

Meniul 2 cu fără foc

Supă rece de castraveți, cu iaurt, mărar sau mentă,  sare, piper; se face adăugând toate ingredientele în blender sau cu un mixer vertical

Baghetă umplută – din care scoatem miezul și o umplem cu un amestec de: brânză de vaci sau Philadephia, ton din conservă bine scurs, castraveți murați tăiați cuburi și scurși bine, ceapă verde tăiată foarte fin, piper; se taie bagheta în felii de 2cm grosime și se așează pe un platou

Salată din: mix de salată verde, roșii cherry tăiate pe jumătate, prosciutto crudo italian felii rupte cu mâna, câteva felii subțiri de parmezan, sare, piper, ulei, oțet balsamic

Meniul 3 cu fără foc

Supă-cremă de ciuperci din conservă, cu puțină brânză rasă și ceapă roșie deasupra, ulei și piper

Cuburi de sandviș făcut din câte două felii de pâine feliată umplute, la alegere: maioneză cu șuncă de Praga și anghinare din conservă, sau iaurt grecesc, felii de castravete și somon afumat – se pregătesc mai multe felii cu umpluturi la alegere și se taie în 4, pentru comoditate dar și pentru un plus de estetică, se înfige în fiecare câte o scobitoare

Salată din: roșii, cuburi de avocado stropit cu lămâie, năut și ton din conserve, ceapă rosie tăiată fin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: pexels.com@mvdheuvel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *