O taxă vamală de 50% impusă de administrația Trump pentru produsele braziliene a agitat piața cafelei pe plan internațional și ar putea duce la scumpirea unei cești de cafea în Statele Unite, transmite Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Brazilia este cel mai mare producător și exportator de cafea din lume, iar SUA reprezintă cel mai important client și cel mai mare consumator global. Aproape 200 de milioane de americani beau cafea zilnic.
Risc major pentru aprovizionarea cu cafea
Statele Unite au importat anul trecut peste 8 milioane de saci de 60 de kilograme de cafea din Brazilia, reprezentând aproximativ 33% din consumul total. Dacă noua taxă va fi confirmată pe 1 august, aceste livrări ar putea fi suspendate complet, iar piața cafelei va arăta total diferit.
„O taxă de această dimensiune va opri practic fluxul de cafea din Brazilia. Exportatorii nu o pot absorbi, iar prăjitorii din SUA nu o pot susține”, a declarat Michael Nugent, consultant în comerțul cu cafea, cu sediul în California.
În aceste condiții, Brazilia își va redirecționa exporturile către alte piețe, iar SUA vor fi nevoite să cumpere din Columbia, Honduras, Peru sau Vietnam — dar la prețuri și volume diferite.
Cafeaua mai scumpă, oferta mai limitată
Traderii avertizează că opțiunile alternative sunt mai costisitoare și limitate. „Brazilia oferă cel mai bun raport calitate-preț. Nu e o chestiune de voință a Braziliei, ci dacă SUA vor mai cumpăra după aplicarea taxei. Cel mai probabil, nu”, a spus un director al unei case de comerț de pe Coasta de Vest a SUA.
Prețurile cafelei erau deja ridicate înaintea anunțului. În 2023, cotațiile au crescut cu 70%, din cauza scăderii ofertei globale. Joi, după vestea despre noua taxă, prețurile cafelei arabica au crescut cu 1,3% pe piața internațională.
Exportatorii caută soluții în Europa
Paulo Armelin, un mare producător brazilian care vinde direct prăjitorilor din SUA, spune că partenerii americani nu își permit prețurile majorate. „Va trebui să căutăm alte piețe, poate Germania”, a afirmat el, precizând că negocierile erau deja dificile înainte de această măsură.
Eduardo Heron, reprezentant al asociației braziliene Cecafe, a cerut ca diplomația să intervină. „Sperăm ca diplomația să funcționeze și ca produsul să fie inclus pe lista de excepții de la taxe. Altfel, exporturile vor deveni imposibile”, a spus el.
Oficialii americani au lăsat ușa deschisă pentru eventuale excepții. Secretarul Comerțului, Howard Lutnick, a declarat recent în Congres că anumite produse care nu sunt disponibile pe piața internă. Printre acestea sunt fructele tropicale sau condimentele, ar putea fi scutite de taxe, în funcție de negocieri.
Orange juice, etanol și alte efecte colaterale
Impactul noilor taxe merge dincolo de cafea. Peste jumătate din sucul de portocale vândut în SUA provine din Brazilia. Joi, cotațiile au crescut cu 6% în New York, pe fondul temerilor privind o posibilă criză de aprovizionare.
SUA s-au bazat tot mai mult pe importuri, după ce producția internă de citrice a scăzut drastic. Cauzele includ boala „citrus greening”, uraganele și perioadele de îngheț. Departamentul american al Agriculturii estimează că recolta din 2024-2025 va fi la cel mai scăzut nivel din ultimii 88 de ani.
Brazilia este și al doilea producător mondial de etanol, cu aproximativ 35 de miliarde de litri produși în 2024. Doar o mică parte — circa 300 de milioane de litri — a fost exportată către SUA.
Decizia administrației Trump de a taxa produsele braziliene riscă să afecteze nu doar comerțul cu cafea, ci întregul echilibru agroalimentar între cele două continente.