Tania Fântână, nutriționist: Cum te porți cu un om aflat la dietă și ce nu trebuie să-i spui

tania fantana, nutritionist, dieta, slabit Sursa foto: G4Food

În accepțiunea mea, un om la dietă este cineva care încearcă să mănânce mai bine, mai sănătos, diferit de șnițelul și cartofii prăjiți de zi cu zi. Probabil că majoritatea dintre voi vă aflați în această categorie. Știu foarte bine prin ce treceți. Și eu am lucrat în spații deschise unde, la fiecare foșnet de pungă, minim 3-4 perechi de ochi se uitau la tine. Știu cum e să vină curioșii biroului când desfaci o caserolă de salată, doar ca să vadă ce combinații ai mai făcut și cum arată. De aici până la a te simți ciudatul biroului cred că e un singur pas. E foarte greu să mai fii tu cu atâta presiune pe tine.

Nu mai zic de colegele/colegii care încearcă să-ți înlocuiască nutriționistul prin sfaturile/experiențele lor. Dacă au mai trecut și printr-un proces de diversificare sau au băgat la cuptor 1-2 tăvi de cartofi dulci cu fulgi de drojdie inactivă, atunci e clar că sunt experte :).

Nu prea ne plac oamenii de lângă noi care fac lucrurile altfel. Care aleg să mănânce salată atunci când în birou se comandă mici, care aleg să vină în pantaloni în vreme de fustă, care aleg să fie altfel decât majoritatea. Ne apucă un sentiment de curiozitate și de competiție cu ei greu de înțeles.

Prin prisma meseriei mele, ascult multe povești zi de zi. Povești despre mâncat, dar și povești de viață. E greu cu schimbatul obiceiurilor, greu cu mentalitățile.

Ar fi minunat dacă toți am putea să ne vedem de viețile noastre și mai puțin de ale celor din jur. Ar fi grozav dacă am putea să ascultăm mai mult decât să vorbim.

Un om care încearcă să-și schimbe stilul de a mânca și numărul de kilograme se află într-o perioadă vulnerabilă a vieții lui. Cuvintele și privirile pot să lase răni adânci. Un om care vrea să slăbească nu face modificări doar în frigider, ci face ordine și în alte aspecte ale vieții lui: poate trece printr-o despărțire în relația amoroasă, poate a pierdut o persoană din familie, poate se află într-un moment al vieții în care de ani buni nu se întâmplă nimic și nu mai știe încotro să o ia. Indiferent de durerea afișată sau nu, nimeni nu știe ce se află dincolo de masca pe care ne-o punem la serviciu. Așa că e mai bine ca atunci când nu avem nimic bun de zis, să tăcem sau să nu încercăm să facem bine cu forța.

Ce nu trebuie să îi spui unui om aflat la dietă:

– Că a slăbit sau că s-a îngrășat. Dacă observi o schimbare și îți place, spune-i pur și simplu că arată foarte bine. Vezi tu dacă, după ce îți mulțumește, afli și alte detalii, dar nu pune etichete din prima.

– Nu îi da sfaturi sau trimite linkuri despre altă dietă/vedetă pe care o urmărești tu. Cu siguranță persoana în cauză a ales pe stilul ei cum să-și organizeze alimentația.

– Nu fii excesiv de curios legat de ceea ce mănâncă și mai ales nu-i spune: „Vai de mine, cât mănânci! Dar ai voie așa ceva? La cine ziceai că mergi? Pfff… pai toți știm că x aliment îngrașă.” Numai prin ultima propoziție te-ai descalificat: nimic singular nu îngrașă. Procesul e mult mai complex decât: „brânza cu roșii îngrașă” sau „carnea nu se combină cu brânza”.

– Nu îl tenta cu mâncărurile tale fast-food sau de altă natură dacă el vrea să mănânce altceva. Expresia: „Hai mă, ia doar o gură că nu mori” înseamnă, în primul rând, încălcarea unor principii și automat frustrare din partea persoanei în cauză. E posibil ca, în felul ăsta, să îl deturnezi de la calea aleasă sau, odată ajuns acasă, să rupă o ciocolată întreagă doar de nervi că el trebuie să mănânce altfel decât restul lumii. Îți poți asuma că ai stricat fie și o seară cuiva?

– Nu îi stabili tu ritmul de slăbit sau kilogramele de slăbit. Expresii de genul: „Ai slăbit destul/cât mai continui/chiar nu cred că e ok să mai dai jos/cât ai dat jos până acum?” fac rău, stabilesc niște granițe în altă viață decât a ta și o pun pe persoana respectivă să se justifice pentru niște alegeri proprii și personale. Hai să ne vedem fiecare de viețile noastre și de propria fericire. Chiar nu e treaba noastră mărimea fundului altcuiva.

Știu că nu ne convine ca altcineva de lângă noi să facă schimbările pe care noi nu suntem (încă) în stare să le facem, dar haideți să fim buni unii cu alții. Trăim în vremuri atât de tulburi și fragile că fix curiozitățile astea ne lipsesc. Nu știm prin ce trece cel de lângă noi. Un zâmbet sau o vorbă bună nu strică nimănui. Dacă are nevoie de mai mult, cu siguranță o să ceară. Nimeni nu poate fi împins de la spate să facă schimbările pentru care nu este încă pregătit. Binele cu forța e pierdere de timp și energie.

Alegeri bune și suflet plin vă doresc!

Citește și Tania Fântână, nutriționist: Iată cum te poți îngrășa, deși mănânci sănătos / Alimente sănătoase prietenoase cu silueta

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *