1. Băuturile calde sunt recomandate pentru combaterea răcelilor
Vinul fiert se servește cald, iar studiile sugerează că băuturile calde pot ajuta la ameliorarea simptomelor răcelilor, cum ar fi congestia nazală și durerea în gât.
2. Vinul roșu conține antioxidanți
Vinul roșu conține resveratrol, un antioxidant cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, susținerea sănătății inimii și întărirea imunității. Cercetările sugerează că vinul este diferit de alte băuturi alcoolice, deoarece nu crește riscul de afecțiuni medicale cronice asociate consumului de alcool și poate avea, în schimb, beneficii pentru sănătate. O analiză recentă a concluzionat că multe dintre afirmațiile privind beneficiile vinului roșu sunt corecte, în special în ceea ce privește efectele sale antiinflamatorii și antioxidante, precum și impactul pozitiv asupra nivelului colesterolului, trombozei și microbiomului intestinal.
3. Citricele care se adaugă în vin sunt perfecte pentru imunitate
Vinul fiert este, de obicei, preparat cu felii de citrice, bogate în vitamina C, fibre și antioxidanți care întăresc imunitatea. Citricele conțin, de asemenea, compuși bioactivi unici numiți flavonoide și uleiuri esențiale puternice care pot proteja împotriva bolilor inflamatorii, digestive și cardiovasculare.
4. În vinul fiert se pun condimente cu proprietăți curative
Condimente precum anasonul stelat, cuișoarele și scorțișoara nu doar că adaugă savoare, ci oferă și numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea pot reduce stresul oxidativ, contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge și întăresc imunitatea. De asemenea, aceste condimente încălzesc organismul și pot contribui la reducerea inflamației și combaterea virozelor de sezon.
5. Pentru a nu include calorii inutile, vinul ar trebui îndulcit cu sirop de arțar sau agave
Multe rețete de vin fiert includ zahăr, însă înlocuirea acestuia cu sirop de arțar poate fi o alternativă mai sănătoasă. Siropul de arțar sau de agave conțin minerale esențiale și antioxidanți, iar indicele glicemic al acestora este mai scăzut, ajutând astfel la evitarea creșterilor bruște ale nivelului de zahăr din sânge.