Studiu: Schimbările climatice ar putea crește cu până la 66% pierderile anuale din agricultură în UE până în 2050 / Christophe Hansen: „Băncile ar putea deveni și mai reticente în a-și asuma riscuri decât sunt în prezent”

seceta

Sectorul agricol din Uniunea Europeană înregistrează pierderi anuale medii de peste 28 de miliarde de euro din cauza fenomenelor meteorologice extreme, precum seceta, iar schimbările climatice amenință să amplifice semnificativ aceste pierderi. Potrivit unui studiu realizat în comun de Banca Europeană de Investiții (BEI) și Comisia Europeană, până în 2050, pierderile medii anuale din agricultură ar putea crește cu până la 66%, notează Agriland.ie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Raportul, descris drept o analiză fără precedent a sistemelor de asigurare agricolă din Uniunea Europeană, subliniază necesitatea consolidării sistemelor de gestionare a riscurilor pentru a proteja sectorul agricol. Conform datelor prezentate, doar între 20% și 30% dintre pierderile cauzate de schimbările climatice în agricultură sunt acoperite în prezent prin sisteme de asigurare publice, private sau mutuale, inclusiv cele sprijinite de Politica Agricolă Comună (PAC).

„Riscurile climatice sunt o sursă tot mai mare de incertitudine pentru producția de alimente”

„Riscurile climatice sunt o sursă tot mai mare de incertitudine pentru producția de alimente. Atenuarea acestor riscuri prin asigurări și mecanisme de reducere a riscurilor este esențială pentru a sprijini investițiile fermierilor europeni”, a declarat Gelsomina Vigliotti, vicepreședintă a BEI. „Rezultatele acestei analize ne vor ghida acțiunile viitoare, pe măsură ce ne intensificăm sprijinul pentru consolidarea rezilienței sistemului agricol al UE”.

Raportul recomandă o serie de măsuri urgente, printre care introducerea de instrumente de transfer al riscului, precum asigurările și sistemele de reasigurare public-private, dar și crearea unor fonduri de intervenție rapidă în cazul dezastrelor naturale. Totodată, subliniază că adaptarea sectorului agricol la noile realități climatice este crucială, chiar și în contextul unei acoperiri prin asigurări mai bune.

Potrivit studiului, pierderile climatice actuale echivalează cu aproximativ 6% din producția agricolă și zootehnică anuală a Uniunii Europene. Estimările indică o posibilă creștere a acestora cu 42% până la 66% până la jumătatea secolului, din cauza volatilității crescute a randamentelor agricole și a instabilității veniturilor fermierilor.

Schimbările climatice și consecințele acestora ar putea limita accesul fermierilor la finanțare, deoarece băncile ar putea deveni și mai reticente în a-și asuma riscuri decât sunt în prezent”, a declarat Christophe Hansen, comisarul european pentru agricultură și alimentație.

„Studiul pe care îl publicăm împreună cu BEI arată că doar 20% până la 30% dintre pierderile legate de climă sunt acoperite de sisteme publice, private sau mutuale. Trebuie să facem ceva pentru a acoperi restul pierderilor. Încurajez toate statele membre să evalueze și să lanseze noi instrumente financiare în cadrul Planurilor Strategice PAC, pentru a preveni mai eficient riscurile climatice în sectorul agricol”, a spus Hansen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *