Studiu preclinic: mierea de Manuka ar putea deveni o alternativă naturală în tratarea cancerului de sân

miere de Manuka studiu preclinic tratament cancer de san foto: dreamstime.com@Pstedrak
Un studiu condus de cercetători de la Centrul de Cancer Jonsson Comprehensiv, din cadrul spitalului UCLA Health, a constatat că mierea de Manuka ar putea fi o opţiune alternativă şi naturală pentru prevenirea şi tratamentul cancerului de sân – în special pentru cancerul de sân cu receptor de estrogen (ER)-pozitiv, cel mai frecvent subtip de cancer de sân, care reprezintă aproximativ 70-80% din toate cazurile de cancer de sân, transmite News.ro.
Mierea de Manuka este o miere specială produsă în Australia și Noua Zeelandă din polenul unui copac numit manuka. Proprietățile sale fac tot mai mult obiectul a numeroase studii științifice în ultimii ani.
În experimentele preclinice, cercetătorii au constatat că:
  • Mierea de Manuka a redus semnificativ creşterea tumorală la şoarecii cu celule de cancer mamar ER-pozitiv cu 84%, fără a afecta celulele mamare normale sau a provoca efecte secundare majore.
  • Concentraţiile mai mari de miere de Manuka au dus la o reducere mai mare a creşterii celulelor canceroase.
  • Mierea de Manuka a redus nivelurile căilor de semnalizare care sunt suprareglate în cancer, cum ar fi AMPK/AKT/mTOR şi STAT3, care sunt implicate în creşterea şi supravieţuirea celulelor tumorale.
  • Mierea de Manuka a redus proliferarea celulelor canceroase, dar nu a afectat creşterea celulelor epiteliale mamare umane normale, indicând că ar putea viza în mod specific celulele canceroase.
  • Mierea de Manuka a indus apoptoza sau moartea celulară a celulelor canceroase mamare.
  • Mierea de Manuka sporeşte eficacitatea tratamentelor existente, cum ar fi tamoxifenul, un medicament antiestrogen utilizat în mod obişnuit în terapia cancerului de sân ER-pozitiv, atunci când este utilizată împreună.
Specialiştii sugerează că există o nevoie urgentă de tratamente alternative care să ajute la prevenirea dezvoltării rezistenţei endocrine şi la îmbunătăţirea supravieţuirii pe termen lung în cancerul de sân.
Rezistenţa endocrină este un factor major care contribuie la faptul că, în prezent, cancerul de sân este principala cauză a deceselor legate de cancer în rândul femeilor din întreaga lume.

Miere cu potențial anticancerigen

Noi cercetări au arătat că mierea de Manuka, cunoscută de mult timp pentru proprietăţile sale antimicrobiene şi antioxidante, este, de asemenea, bogată în compuşi precum flavonoide, fitochimicale, carbohidraţi complecşi, vitamine, aminoacizi şi minerale.
Aceşti compuşi au demonstrat un potenţial anticancerigen la nivel molecular prin inhibarea căilor activate în cancer care induc proliferarea, creşterea şi metastazarea celulelor tumorale.
Cercetătorii teoretizează că unul dintre mecanismele de acţiune ale mierii de Manuka este blocarea receptorilor de estrogen, ceea ce o face potenţial eficientă ca nutraceutic împotriva cancerului de sân sensibil la hormoni.
Pentru a înţelege potenţialul mierii de Manuka ca tratament natural pentru cancerul de sân, echipa de cercetare a efectuat o serie de experimente pe şoareci şi pe liniile celulare de cancer de sân ER-pozitiv MCF-7 şi triplu-negativ MDA-MB-231, care reprezintă două dintre cele mai frecvente tipuri de cancer de sân.
În aceste modele, administrarea orală de miere de Manuka a dus la o reducere semnificativă a creşterii tumorilor comparativ cu grupurile de control. Această inhibare semnificativă a progresiei tumorale subliniază eficacitatea potenţială a mierii ca tratament pentru prevenirea sau tratarea cancerului.

Un integrator sau chiar un medicament din miere de Manuka

Constatările sugerează că mierea de Manuka ar putea fi potenţial dezvoltată într-un supliment natural sau chiar într-un tratament de sine stătător pentru cancerul de sân ER-pozitiv, în special pentru pacientele care prezintă rezistenţă la terapiile tradiţionale.
„Descoperirile oferă speranţă pentru dezvoltarea unei alternative naturale, mai puţin toxice la chimioterapia tradiţională”, a declarat dr. Diana Marquez-Garban, profesor asociat de medicină la David Geffen School of Medicine din UCLA şi primul autor al studiului.
Deşi sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege pe deplin beneficiile compuşilor naturali în terapia cancerului, acest studiu stabileşte o bază solidă pentru explorarea ulterioară în acest domeniu, spune medicul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: dreamstime.com@Pstedrak

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *