STUDIU | O componentă a microbiotei intestinale „decide” câte calorii absoarbe organismul/Oamenii care consumă alimente procesate incorporează mai multe calorii

O componentă a microbiotei intestinale „decide” câte calorii absoarbe organismul Foto: Dreamstime

Conform cercetării realizate de Universitatea de Stat din Arizona (Statele Unite), microbiomul intestinal al unor persoane produce cantități mari de metan, în timp ce al altora produce foarte puțin. Autorii studiului au descoperit că persoanele ale căror microbiomi intestinali produc mult metan sunt în mod special eficiente în extragerea energiei suplimentare dintr-o dietă bogată în fibre. Acest lucru ar putea explica de ce fiecare individ extrage un număr diferit de calorii din alimentele care ajung în colon, notează La Vanguardia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cercetătorii subliniază că dietele bogate în fibre nu sunt de vină. Oamenii absorb mai multe calorii, în general, dintr-o dietă occidentală bazată pe alimente procesate, indiferent de producția de metan. În cazul unei diete bogate în fibre, se absorb mai puține calorii în total, dar cantitatea variază în funcție de producția de metan.

Aceste rezultate ar putea constitui baza pentru o nutriție personalizată

„Această diferență are implicații importante pentru intervențiile dietetice. Arată că persoanele care urmează aceeași dietă pot răspunde diferit. O parte din acest lucru se datorează compoziției microbiomului intestinal”, afirmă Blake Dirks, autorul principal al studiului și cercetător la Centrul de Biodesign pentru Sănătate prin Microbiom.

Studiul, publicat în The ISME Journal, a descoperit că microbii producători de metan, numiți metanogeni, sunt asociați cu un microbiom mai eficient și cu o absorbție mai mare de energie din alimente.

Una dintre principalele funcții ale microbiomului este să ajute la digestia alimentelor. Microbii fermentează fibrele în acizi grași cu lanț scurt, pe care organismul îi poate folosi ca sursă de energie. În acest proces, se produce hidrogen. Prea mult hidrogen inhibă activitatea microbiană, dar alți microbi pot interveni pentru a menține acest proces activ, folosind hidrogenul.

Metanogenii sunt consumatori de hidrogen. Consumul de hidrogen produce metan. Acești microbi sunt singurii capabili să producă acest compus chimic.

„Corpul uman nu produce metan – doar microbii o fac. Prin urmare, sugerăm că acesta ar putea fi un biomarker care indică o producție microbiană eficientă de acizi grași cu lanț scurt”, explică Rosy Krajmalnik-Brown, autoarea studiului și directoare a Centrului de Biodesign pentru Sănătate prin Microbiomi.

Ajutor pentru pierderea în greutate

Cercetarea sugerează că aceste interacțiuni microbiene influențează metabolismul organismului. Echipa a descoperit că o producție mai mare de metan este asociată cu o producție și absorbție mai mare de acizi grași cu lanț scurt în intestin.

În experiment, cercetătorii au oferit fiecărui participant două diete diferite: una cu mai multe alimente procesate și puține fibre, iar cealaltă bogată în alimente integrale și fibre. Ambele diete conțineau aceeași proporție de carbohidrați, proteine și grăsimi.

„Această lucrare evidențiază importanța colaborării dintre oamenii de știință. Combinarea măsurătorilor precise ale balanței energetice cu calorimetrie completă cu expertiza în ecologie microbiană a făcut posibile aceste inovații”, afirmă Karen D. Corbin, coautoare și cercetătoare asociată la institut.

Datele din mostrele de sânge și fecale au fost utilizate pentru a măsura câtă energie absorbeau participanții din alimente și pentru a urmări activitatea microbilor lor. Echipa a comparat datele dintre persoanele cu niveluri ridicate de producție de metan și cele cu niveluri scăzute.

Cu dieta bogată în fibre, aproape toți participanții au absorbit mai puține calorii decât cu dieta procesată. Însă cei al căror intestin producea mai mult metan au absorbit mai multe calorii din dieta bogată în fibre decât cei cu producție scăzută de metan.

Potrivit autorilor, această cercetare pune bazele unor studii și tratamente viitoare. „Participanții noștri erau relativ sănătoși. Cred că ar fi interesant de văzut cum reacționează alte grupuri – persoane cu obezitate, diabet sau alte afecțiuni”, adaugă Dirks.

Deși scopul studiului nu a fost pierderea în greutate, unii participanți au slăbit ușor în timpul dietei bogate în fibre. Acum, echipa este interesată să analizeze cum influențează metanogenii o dietă concepută special pentru pierderea în greutate.

„Este evident cât de important este ca microbiomul să fie personalizat”, afirmă Krajmalnik-Brown. „În mod specific, dieta pe care am conceput-o cu grijă pentru acest experiment a avut efecte diferite asupra fiecărei persoane, în parte pentru că microbiomul unora producea mai mult metan decât al altora.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *